KUCHNIA | Środa, 13 marca 2019 (14:41)
Ryby często traktowane są w codziennej diecie po macoszemu. Dużo częściej sięgamy po drób czy wieprzowinę, a ryby jemy zwykle sporadycznie. Warto to zmienić, gdyż mięso ryb jest zdrowsze, a ponadto zawiera bogactwo cennych substancji odżywczych. Poznaj osiem gatunków ryb, które powinny zagościć w codziennym jadłospisie.
1 / 8
Makrela bogata jest w witaminy A, D, E i z grupy B, a także w wapń, fosfor, cynk, miedź, jod i selen. Składniki odżywcze zawarte w tejże rybie poprawiają stan skóry, opóźniają powstawanie zmarszczek, wzmacniają układ kostny, korzystnie wpływają na pracę serca i działają przeciwbakteryjnie. Makrela jest też cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają nieoceniony wpływ na zdrowie człowieka.
Źródło: 123RF/PICSEL