KUCHNIA | Poniedziałek, 20 maja 2019 (14:57)
Dawniej uznawały był za towar luksusowy. W Chinach mógł spożywać go tylko cesarz, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny. Choć czarny ryż, bo o nim mowa, jest jeszcze dość mało popularny w Europie, to coraz więcej osób odkrywa jego korzyści zdrowotne. Dlaczego jest taki wyjątkowy?
1 / 4
Czarny ryż to zdrowszy zamiennik białego, ponieważ nie jest pozbawiony zewnętrznej warstwy i przez to zachowuje wiele cennych składników odżywczych. Jest bogaty w przeciwutleniacze, a także antocyjany, którym zawdzięcza swój ciemny kolor. Są to dobroczynne dla zdrowia substancje – poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i raka. Na podstawie badań udowodniono też, że jedna łyżka otrąb z czarnego ryżu ma tyle samo lub więcej antocyjanów, niż łyżeczka borówek.
Źródło: 123RF/PICSEL