KUCHNIA | Wtorek, 11 sierpnia 2020 (15:13)
Wydawałoby się, że przygotowanie domowych ogórków kiszonych jest dziecinnie proste. Wystarczy dodać do nich trochę kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, chrzan i sporządzić zalewę. Taki tradycyjny, babciny przepis znany jest od dawien dawna i używa się go do dzisiaj. Jak się okazuje, wystarczy pominąć jeden mały szczegół, by zupełnie popsuć smak ogórków. Oto najczęstsze błędy popełniane podczas ich kiszenia.
1 / 9
Najważniejsze, by wybrać odpowiednie egzemplarze. Wiele osób myśli, że każdy ogórek nadaje się do kiszenia - niestety nie. Najlepsze są jasne, małe i młode. Tylko takie po ukiszeniu będą odpowiednio twarde i chrupiące. Lepiej nie kupować ich w markecie, bo tam natrafić można na stare warzywa. Najlepiej udać się targ lub do warzywniaka. Nie śpiesz się podczas wybierania ogórków, odrzucaj te grube (po ukiszeniu mogą być one puste w środku), zbyt ciemne (ciemna skóra ogórka może oznaczać, że był mocno nawożony), a jeżeli kupujesz ogórki od rolnika, zapytaj kiedy były zbierane. Im dłużej są przechowywane, tym gorzej będą smakować.
Źródło: 123RF/PICSEL