KUCHNIA | Środa, 9 grudnia 2020 (11:49)
Gotowanie i przygotowywanie posiłków na ogół wydaje się być proste, a większość kuchennych czynności robimy wręcz automatycznie. Kroimy, smażymy, dusimy, myjemy z przekonaniem, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jak się okazuje, wiele osób podczas przyrządzania potraw nieświadomie popełnia masę błędów. Niektóre mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
1 / 7
Brak osobnej deski do krojenia mięsa Zdarza ci się używać tej samej deski do krojenia różnych produktów spożywczych? To błąd, szczególnie jeśli często przygotowujesz posiłki mięsne i używasz deski drewnianej. W surowym mięsie mogą znajdować się niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje. Do krojenia warzyw, owoców, jak i mięsa powinno używać się osobnych desek - w przeciwnym wypadku bakterie obecne w surowym steku mogą przedostać się na inne produkty. Oczyszczanie deski do krojenia, szczególnie drewnianej, wcale nie jest takie proste – zwykle robimy to odruchowo i szybko, przecierając i polewając bieżącą wodą. Na jej powierzchni pojawiają się często drobne uszkodzenia od noża, a w powstałe szczeliny z powodzeniem mogą wniknąć bakterie. Do krojenia surowego mięsa używaj więc osobnej deski, najlepiej wykonanej ze szkła.
Źródło: 123RF/PICSEL