KUCHNIA | Piątek, 18 grudnia 2020 (19:39)
Znasz to dobrze - chcesz, żeby wszystko udało się idealnie, a tu okazuje się, że ryby rozpadają się podczas smażenia, barszcz smakuje jakoś dziwnie, a pierogi rozpadają się podczas gotowania. Na szczęście prawie każdą kulinarną katastrofę można zażegnać.
1 / 7
Jeśli podczas gotowania farsz wydostaje się z pierogów, najprawdopodobniej za słabo skleiliśmy ich brzegi. Pierwsze, nieudane egzemplarze niestety nie będą nadawały się do ponownego klejenia, ale możemy uratować wszystkie pozostałe. Do wody, w której będą się gotować wlewamy łyżkę tłuszczu, a brzegi doklejamy smarując je białkiem jajka lub wodą. Czasami pierogi pękają podczas gotowania, bo ciasto zdążyło już przeschnąć. Aby tego uniknąć, przygotowane do gotowania pierogi trzymamy na obsypanej mąką stolnicy i przykrywamy czystą, zwilżoną ściereczką.
Źródło: 123RF/PICSEL