KUCHNIA | Czwartek, 4 lutego 2021 (06:40)
Biały tak rozpanoszył się na polskich stołach, że mówiąc o nim właściwe nie używamy przymiotnika. Dla wielu osób słowo "ryż" jest tożsame z białym gatunkiem, tymczasem na świecie istnieje ich aż 25. Czarny i brązowy ryż naturalny próbują dostać się do naszych kuchni bocznymi drzwiami. Warto im to umożliwić.
1 / 5
Zainteresowanie Polaków zdrowym żywieniem rośnie. Dziś świadomie szukamy nie tylko smacznych, ale też wartościowych odżywczo produktów. Ryż ma w tej materii mocną pozycję. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniając energię zapewniają dobre samopoczucie i zapobiegają napadom wilczego głodu. Ma szereg witamin i składników mineralnych oraz ważny dla jelit błonnik. Poszczególne gatunki wyraźnie różnią się jego zawartością. Sprawdźmy, czym jeszcze.
Źródło: 123RF/PICSEL