KUCHNIA | Poniedziałek, 15 lutego 2021 (11:05)
Kawa niejedno ma imię. Chcesz połączyć smak i skorzystać z jej właściwości leczniczych? Sięgnijmy po kawę naturalną. Rozpuszczalna, stworzona na potrzeby wojska, jest jej nieudolną, niezdrową podróbką, czymś na kształt wyrobu czekoladopodobnego. Ziarna najdroższej kawy pozyskiwane są w dość kontrowersyjny sposób. Warto posmakować różnych, znaleźć ulubioną i delektować się walorami świeżomielonej, nie tylko dla przyjemności.
1 / 5
Koneserów smaku kawy jest wśród nas wielu. Jednym z najwierniejszych jest grany przez Jacka Nicholsona Edward – bohaterów filmu: „Choć goni nas czas”. Potrafi wydać na kawę majątek, bo rozsmakował się w najdroższej – kopi luwak. Za kilogram trzeba zapłacić ponad tysiąc euro, ale dla Edwarda to nie problem. Dopiero na łożu śmierci dowiaduje się z ust przyjaciela, że rarytas, którym delektował się z pasją, pozyskiwany jest z odchodów łaskunów. Obaj panowie zaśmiewają się przy tym do łez.
Źródło: 123RF/PICSEL