KUCHNIA | Poniedziałek, 8 marca 2021 (11:06)
Nie zawiera glutenu, wspiera procesy metaboliczne, pomaga przy niedokrwistości, korzystnie wpływa na mikrobom jelitowy, niweluje zaparcia, syci i doskonale komponuje się z wieloma produktami. Na bazie amarantusa wyczarujesz słodkie i wytrawne posiłki. Skuś się, bo warto!
1 / 5
Amarantus długo pozostawał niedoceniany. Traktowany był jako roślina ozdobna. Wartość odżywczą i lecznicze właściwości amarantusa odkryto dopiero na początku XXI wieku – w obu kategoriach bije na głowę pszenicę, jęczmień i żyto. W krótkim czasie, po wprowadzeniu na stoły, zyskał przydomek „zboża XXI wieku” i miano jednego z najcenniejszych produktów żywnościowych. Z rośliny uzyskuje się kaszę, mąkę, płatki i popping, czyli amarantus ekspandowany.
Źródło: 123RF/PICSEL