KUCHNIA | Wtorek, 30 marca 2021 (11:25)
Przyprawy mają nie mniejsze znaczenie dla finalnego smaku, niż główny produkt. Chrzan doda wyrazu najłagodniejszym daniom jajecznym czy delikatnie przyrządzonym mięsom i wędlinom. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Trudno mu zarzucić nijakość, ale intensywny smak to dopiero początek korzyści z tej niebanalnej rośliny.
1 / 5
Nasi przodkowie wykorzystywali chrzan pragmatycznie, głównie jako środek konserwujący. Używano go głównie do przedłużenia trwałości mięs, które, obłożone tartym korzeniem chrzanu, zawijano w wielkie chrzanowe liście i tak przechowywano. Dziś chrzan jest przede wszystkim przyprawą, ale tradycja dodawania zarówno liści, jak i korzeni chrzanu do kiszenia ogórków czy zamykanych w słoiki buraczkach wciąż jest żywa.
Źródło: 123RF/PICSEL