Zioła, które przyspieszą trawienie
Niektóre zioła przyspieszają trawienie i łagodzą objawy przejedzenia. Nieoceniona w tej sytuacji jest mięta, która wspomaga wydzielanie soków trawiennych, likwiduje wzdęcia i niestrawność.
Ulgę przyniesie też napar z dziurawca lub herbatka z kopru włoskiego. Łyżkę suszonych ziół lub herbatkę ekspresową zaparzamy wg przepisu na opakowaniu.
Nasze babcie wiedziały, jak doprawiać potrawy, by nie powodowały wzdęć lub innych dolegliwości gastrycznych. Nie żałowały majeranku do tłustych mięs, czy kminku do kapusty.
Te przyprawy to leczniczy duet, który zapobiega niestrawności – doskonały ratunek np. po tłustym bigosie. Utrzyj łyżeczkę majeranku z łyżeczką kminku, zwilż odrobiną wody, zjedz i popij obficie.
Sprawdzonym sposobem na dolegliwości trawienne są Krople Żołądkowe, ok. 3 zł. To lek o działaniu rozkurczającym. Ulgę przyniosą też tabletki przeciw niestrawności.
Po posiłku warto wypić herbatkę ziołową. Wspomaga pracę wątroby i jelit. Natomiast fizjologiczną eliminację gazów ułatwia np. herbatka Finocarbo.
Wypicie kieliszka domowej orzechówki po zjedzeniu obfitego posiłku, zapobiegnie niestrawności. Nalewka piołunowa z kolei pomoże, jeśli jeszcze godzinę przed posiłkiem wypijesz 15 kropli w kieliszku wody.
Jeżeli nie masz domowych nalewek, wypróbuj gotowe.