Próbowanie nowych smaków to jedna z największych zalet podróżowania. W wielokulturowym Dubaju ta przyjemność jest jeszcze bardziej atrakcyjna – w końcu prócz lokalnej kuchni możemy spróbować również dania indyjskie, pakistańskie czy libańskie. Nie przez przypadek miasto zyskuje miano kulinarnej stolicy regionu. Polecamy miejsca szczególnie warte odwiedzenia.
Każdy miłośnik turystyki kulinarnej powinien wybrać się na wycieczkę z Frying Pan Adventures, czyli połączyć zwiedzanie miasta z delektowaniem się orientalnymi smakami Bliskiego Wschodu. Podczas kilkugodzinnej wycieczki lokalny przewodnik oprowadzi nas po małych restauracyjkach poukrywanych wzdłuż uliczek historycznej dzielnicy miasta. Przewodnik pokaże nam Dubaj daleki od ekskluzywności i luksusu - zwiedzane miejsca to skromne restauracje serwujące tradycyjne posiłki, które przybliżą nam lokalną kulturę.
Będąc w Dubaju obowiązkowo trzeba spróbować mandi, czyli tradycyjnego arabskiego dania, serwowanego w całym mieście - zarówno w skromnych lokalach, jak i drogich restauracjach. Jak smakuje mandi? Danie złożone jest właściwie z dwóch głównych składników: ryżu i mięsa (najczęściej kurczaka). Tym, co je wyróżnia, jest sposób przygotowania - piecze się je w piecu ziemnym. Jedno z najlepszych mandi zjemy w restauracji Al Marhabani, w której posiłki spożywa się tradycyjnie, czyli siedząc na podłodze.
Warto wybrać się do Muzeum Kawy miejsca, gdzie poznasz historię tego napoju. Kawa zawsze stanowiła ważną część kultury arabskiej. W muzeum poznamy historię tego trunku na Bliskim Wschodzie oraz napijemy się kawy ze świeżo zmielonych ziaren. W pobliżu Muzeum Kawy znajduje się Mirzam, czyli dostępna dla zwiedzających fabryka czekolady. Prócz delektowania się wyrobami oferuje również możliwość samodzielnego ich wykonywania: od prażenia ziaren kakaowych, po zawijanie w opakowanie. Z kolei miłośnicy herbaty powinni spróbować Karak Chai, czyli słodkiego korzennego napoju podawanego z mlekiem, który cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, ale także w krajach Zatoki Perskiej Indiach czy Pakistanie. Herbaty możemy napić się niemal w każdym lokalu, w dodatku w bardzo przystępnej cenie - przeważnie kosztuje zaledwie 1 dirham, czyli ok. 1 złoty.
Na śniadanie warto wybrać się do lokalu noszącego nazwę Logma. Knajpka usytuowana jest w modnym Boxparku - centrum targowo-restauracyjnym. Zjemy tam szakszukę, omlet, grillowane hallumi, khameer, czyli arabskie podpłomyki czy chebab - naleśniki z Emiratów. Można tam również kupić kanapki lub po prostu przyjść na deser z kawą. Szczególnie warty polecenia jest Balaleet, czyli słodzony wermiszel podawany z omletem przyprawionym szafranem.
Niedroga irańska restauracja Al Ustad Special Kebab, wysoką jakością przyrządzanych potraw przyciąga gości z całego świata, w tym celebrytów i dubajskich VIP-ów. Al Ustad Special Kebab zbiera pozytywne recenzje nawet kulinarnych krytyków. Ten niepozorny lokal znajduje się niedaleko uwielbianej przez turystów promenady Al Seef. Czemu ta rodzinna restauracja zaskarbiła sobie powszechne uznanie i zyskała światową sławę? Oczywiście dzięki najwyższej jakością w przystępnej cenie. Zjemy tam podawany na półmiskach grillowany kebab z dodatkiem warzyw, hummusem i z pitą.
Restauracja Cé La Vi znajduje się na 54 piętrze hotelu Address Sky View i prócz doskonałych potraw oferuje naprawdę zapierający dech w piersiach widok, którego elementem jest imponujący Burj Khalifa, czyli najwyższy budynek świata. Restauracja serwuje dania kuchni azjatyckiej. Mieści się w niej również bar, przy którym zamówimy kolorowe drinki. Do Cé La Vi warto również przyjść wieczorem na imprezę z DJ-em.
Nieprzypadkowo Dubaj kojarzy się z luksusem. Jeśli mamy ochotę stać się częścią tego świata, koniecznie odwiedźmy wielokrotnie nagradzaną restaurację Ossiano at Atlantis. To miejsce zachwyca nie tylko wykwintnymi daniami, ale również usytuowaniem, gdyż mieści się... pod wodą! Restauracja znajduje się na słynnej sztucznej wyspie w kształcie palmy. Jest przeszklona, dlatego siedząc przy stoliku, możemy podziwiać zadziwiające podwodne stworzenia. Ossiano at Atlantis serwuje owoce morza i uznawana jest za najlepszą tego typu restaurację w całym Dubaju.
Dubaj oferuje nie tylko smaki Bliskiego i Dalekiego Wschodu, w tym niezwykłym mieście znajdziemy kuchnie z całego świata. Szczególnie warta polecenia jest COYA, peruwiańska restauracja, która przywędrowała do Dubaju z Londynu. Tacos, szaszłyki, sałatki na bazie awokado - południowoamerykańskie klasyki podawane są tam w wykwintnej wersji. Prócz niezwykłych smaków doświadczymy tam imprezowej atmosfery. Jeśli szukasz nowych, ciekawych smaków, to COYA jest miejscem dla Ciebie.
Artykuł powstał we współpracy z Dubai Tourism