Bosacka przestrzega przed popularnym produktem. Zawiera szkodliwe związki
Śmietana, to obok masła jeden z najczęściej kupowanych przez Polaków produktów nabiałowych. W dzisiejszych czasach niestety jej jakość często pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto wiedzieć czym sugerować się podczas jej wyboru. Wskazówek w tym temacie udzieliła ostatnio w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka. Wyjaśniła, jaki rodzaj śmietany jest bezpieczny do spożycia, a których lepiej unikać.

Spis treści:
- Uwaga na nabiał. Może być nafaszerowany chemią
- Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych
- Katarzyna Bosacka radzi jakiej śmietany lepiej nie kupować. Zawiera szkodliwy składnik
Uwaga na nabiał. Może być nafaszerowany chemią
Robiąc zakupy spożywcze często w pośpiechu sięgamy po produkty, których zapasy regularnie uzupełniamy w lodówce, nie zastanawiając się nad ich jakością. Producenci mają natomiast swoje sztuczki polegające na tym, że z pozoru normalnie wyglądające opakowanie kryje w sobie szkodliwe dodatki.
Tym oto sposobem nierzadko dajemy się nabrać np. na "oszukane" masło lub śmietanę. Produkty nabiałowe warto szczególnie sprawdzać pod względem składu, bo coraz częściej zdarza się, że dodawane są do nich polepszacze smaku, szkodliwe tłuszcze, konserwanty czy zagęstniki. Na temat tych powszechnie dostępnych w polskich sklepach śmietan postanowiła się wypowiedzieć w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka. Oto co radzi Polakom.
Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych
Katarzyna Bosacka to dziennikarka i prezenterka, autorka książek kulinarnych, znana również z programów telewizyjnych, w których udziela dietetycznych porad. Bosacka ostatnimi czasy szczególnie aktywnie działa w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się wskazówkami dotyczącymi świadomych wyborów konsumenckich. Analizuje składy popularnych produktów spożywczych, radzi jak jeść zdrowo, a ponadto przemyca też nierzadko przepisy na pyszne, sezonowe potrawy i desery.

Katarzyna Bosacka radzi jakiej śmietany lepiej nie kupować. Zawiera szkodliwy składnik
Wśród śmietan dostępnych w marketach mamy dziś całkiem spory wybór. Dostępne są te kwaśne - o zawartości tłuszczu 10, 12 i 18 proc., jak również te słodsze 30 i 36 procentowe, idealne do ubijania. Ostatnio na instagramowym profilu Katarzyny Bosackiej pojawił się post, w którym przeanalizowała i porównała etykiety jednych i drugich. Okazuje się, że wiele z nich zawiera szkodliwe dodatki.
Najlepiej, żeby śmietana miała w sobie tylko mleko i żywe kultury bakterii, jeśli jest to śmietana ukwaszona. Śmietanka słodka będzie miała w sobie wyłącznie tłuszcz mleczny.
Ekspertka porównała składy śmietan kwaśnych i słodkich. Te pierwsze składały się wyłącznie ze śmietanki i bakterii fermentacji mlekowej. Natomiast, gdy sprawdziła co zawierają słodkie śmietanki, okazało się, że producenci dodają do nich karagen. Co to za składnik?
Karagen poprawia konsystencję, dzięki niemu śmietanka wydaje się gęsta, nie rozwarstwia się i może dłużej postać w sklepie. Dla osób z wrażliwym jelitem, z problemami żołądkowymi, dla małych dzieci może nie być wskazany. Może powodować wzdęcia czy gazy.
Bosacka przestrzega również przed śmietaną 18% od pewnego producenta, która w składzie zawiera śmietankę pasteryzowaną, skrobię modyfikowaną kukurydzianą i żelatynę wieprzową. Dlaczego dodane zostały do niej te składniki? Chodzi przede wszystkim o atrakcyjny wygląd i konsystencję, co przyciąga nieświadomych konsumentów.
Poznaj sprawdzone triki na sprzątanie i porządkowanie przestrzeni bez stresu. Od praktycznych porad po szybkie metody na czysty i przytulny dom. Więcej wskazówek znajdziesz na kobieta.interia.pl/porady








