Reklama

Reklama

Cała para naprzód! Czyli po co inwestować w parę?

Choć może się wydawać, że „epokę pary” pożegnaliśmy całe wieki temu, mamy teraz do czynienia z ponownym parowym boomem. Coraz więcej urządzeń AGD korzysta z niezwykłej mocy pary. Do parowych żelazek jesteśmy już przyzwyczajeni, czas więc na kolejną nowość – piekarnik parowy!


Reklama

Wydawało się do niedawna, że dostępne na rynku piekarniki elektryczne osiągnęły już pełnię swych możliwości i są w stanie zaoferować konsumentom wszystko, co jest im na co dzień niezbędnie potrzebne. Okazuje się jednak, że konkurencyjne wobec nich piekarniki parowe dystansują je pod względem swej funkcjonalności o co najmniej kilka długości - dysponują bowiem parametrami, którymi tradycyjne piekarniki wciąż jeszcze nie mogą się pochwalić.

Piekarnik parowy zadba o zdrowie i smak

Piekarnik parowy to zdrowsza, wydajniejsza i bardziej ekonomiczna alternatywa dla piekarnika tradycyjnego. Pozwala bowiem znacznie ograniczyć zużycie i konsumpcję tłuszczów (masła, oliwy, oleju) wykorzystywanych zwykle do przygotowania potraw, a jednocześnie zachować jak najwięcej zawartych w nich substancji i składników odżywczych (błonnika, witamin, minerałów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych itp.) niezbędnych dla naszego organizmu, które w procesie gotowania ulegają zwykle rozpadowi. Równie istotny jest fakt, że dania przygotowane w piekarniku parowym będą bardziej aromatyczne i  soczyste od potraw wyjętych z bardziej tradycyjnych piekarników i - co nie mniej ważne -"dojdą" w nim o ok. 20 proc. szybciej. A to wszystko bez ryzyka wyschnięcia i przypalenia potraw - dzięki swym naturalnym właściwościom para chroni bowiem jedzenie przed nadmiernym zrumienieniem i utratą walorów smakowych. Jest to zatem znakomita propozycja dla tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo, ale wciąż ze smakiem.  

Opracowywaniem wszechstronnych, nowoczesnych i zaawansowanych technologicznie piekarników parowych zajmuje się już od jakiegoś czasu szwedzka marka Electrolux. W jej ofercie znajdziemy aż cztery serie piekarników o różnych funkcjach i parametrach. I tak, piekarniki 600 PRO / SteamBake nadadzą się przede wszystkim dla miłośników wypiekania ciast i chleba. Piekarniki parowe z serii 700 PRO / SteamCrisp docenią osoby, które na co dzień przygotowują nie tylko domowe pieczywo i placki, ale także mięsa i zapiekanki. Piekarniki 800 PRO / SteamBoost oraz 900 PRO / SteamPro podbiją natomiast serca amatorów gotowania, którzy w kuchni uwielbiają spędzać długie godziny. Urządzenia z obu ostatnich serii pozwalają bowiem nie tylko na wypiek chleba i przyrządzanie smacznych mięs czy zapiekanek, ale także na gotowanie na parze i w niskiej temperaturze, metodą sous-vide (w tę funkcję wyposażono piekarnik 900 PRO / SteamPro).  

Gdy chodzi o metody przygotowywania ulubionych potraw, piekarniki parowe Electrolux dają nam zatem absolutną i niczym nieskrępowaną wolność wyboru: wypieczemy w nich idealne ciasta i chleby, przygotujemy soczyste mięsa i aromatyczne zapiekanki, czy ugotujemy - na parze lub metodą sous-vide - naprawdę wymagające dania, z jakimi tradycyjne piekarniki po prostu by sobie nie poradziły.

"Para" w parze z innymi rozwiązaniami


Wybierając piekarnik parowy warto również zwrócić uwagę na inne jego funkcje. Tylko zapoznając się ze specyfikacjami poszczególnych urządzeń można bowiem wybrać sprzęt najodpowiedniejszy dla swojego stylu pieczenia i własnych upodobań kulinarnych. W piekarnikach parowych Electrolux odnajdziemy wiele rozmaitych funkcji, które usprawnią i uprzyjemnią wszystkie nasze wizyty w kuchni. Dzięki funkcji Connectivity oraz aplikacji MyElectrolux pracą piekarnika można zarządzać zdalnie, wybierając żądaną temperaturę i dobierając optymalny tryb pieczenia czy gotowania (parametry te - za sprawą funkcji Steamify dostępnej już w modelu 800 PRO / SteamBoost EOB9S31WX - piekarnik może dobrać również automatycznie).  

Opcjonalna kamera CookView, którą znajdziemy m.in. w modelach z serii 900 PRO / SteamPro, da nam także możliwość monitorowania postępów pieczenia w czasie rzeczywistym - na odległość, bez konieczności otwierania drzwi piekarnika i na ekranie naszego smartfonu lub tabletu (funkcję tę docenią szczególnie miłośnicy wypieków, którzy wiedzą chyba najlepiej, jak niekorzystnie na jakość ciast i pieczywa wpływa częste "wachlowanie" drzwiczkami urządzenia).

Dzięki Termosondzie możliwa jest także dokładna kontrola temperatury wnętrza potrawy, a co za tym idzie - ciągły i niezakłócony nadzór nad przebiegiem procesu pieczenia. Korzystając z tego rozwiązania zminimalizujemy do zera ryzyko niedopieczenia czy przepieczenia przygotowywanego dania (gdy osiągnie ono optymalną temperaturę, Termosonda wyłączy piekarnik i wyemituje sygnał informujący o zakończeniu gotowania). To doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą mieć pewność, że rezultat pieczenia będzie idealny. Warto przy tym podkreślić, iż piekarnik parowy daje nam również każdorazowo możliwość wyboru, czy w danym czasie chcemy gotować tradycyjnie, czy z parą. Piekarniki z linii SteamBoost mogą nas jednak również zaskoczyć po zakończonym pieczeniu! Wyposażono je bowiem w funkcję czyszczenia parowego, która - wytwarzając odpowiednią ilość rozgrzanej pary wodnej - zmiękcza tłuszcz i zabrudzenia osadzające się w trakcie pieczenia na ścianach i drzwiach urządzenia, sprawiając, że można je bez trudu wytrzeć zwykłą ściereczką.

 

 

Uwolnij wyobraźnię z piekarnikiem parowym

 

Jeśli marzycie o wyrośniętych ciastach, smacznych i zdrowych daniach, czy wreszcie o potrawach, które urzekną waszych gości swym aromatem i doskonałym wyglądem, piekarnik parowy może być dla was najlepszym możliwym rozwiązaniem. Zwłaszcza gdy wyposażony jest w funkcje, które zdolne są znacząco usprawnić i przyspieszyć gotowanie. To właśnie one czynią z niego przyjemność, a nie przykry obowiązek. Poszukując najlepszych piekarników warto się z pewnością zapoznać z linią nowoczesnych i zaawansowanych technologicznie urządzeń parowych SteamBoost szwedzkiej marki Electrolux. Oferują one bowiem szereg sprawdzonych i dobrze już znanych konsumentom rozwiązań (takich, jak np. tradycyjne pieczenie z termoobiegiem) i dodają do nich szereg innowacyjnych funkcji: pieczenie na parze, gotowanie z termosondą i metodą sous-vide, a także automatyczne czyszczenie parą. Przygotowując potrawy w piekarnikach parowych Electrolux SteamBoost nie ogranicza nas zatem właściwie nic - może oprócz własnej pomysłowości i wyobraźni.

Advertisement

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Electrolux.

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje