Chemia czy witaminy? Obierać czy nie obierać? Prawda o owocach i warzywach ze skórką

Upewnij się, że wiesz, jak myć owoce, by twoje posiłki były zdrowe i bezpieczne
Upewnij się, że wiesz, jak myć owoce, by twoje posiłki były zdrowe i bezpieczne123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Skórka - niepozorna, ale pełna mocy
  2. Ale czy to na pewno bezpieczne?
  3. Kiedy lepiej jednak obrać?
  4. Młode a stare warzywa
  5. A co z pestycydami?
  6. Smak i przyjemność też się liczą
  7. Jeść czy nie jeść?

Skórka - niepozorna, ale pełna mocy

Ale czy to na pewno bezpieczne?

  • proporcje: ok. 1 łyżka sody na 1 litr wody
  • moczenie: 10-15 minut, potem dokładne opłukanie czystą wodą
  • proporcje: 1 część octu na 3 części wody (np. 1 szklanka octu i 3 szklanki wody)
  • moczenie: ok. 5 minut, potem opłukać wodą, żeby pozbyć się zapachu

Zobacz również:

Kiedy lepiej jednak obrać?

Młode a stare warzywa

Cytrusy są bardzo trwałe, ale nie ma potrzeby czekać z ich zjedzeniem
Przed zjedzeniem mandarynki czy pomarańczy powinnaś umyć ją pod bieżącą wodą123RF/PICSEL

Zobacz również:

    A co z pestycydami?

    Smak i przyjemność też się liczą

    Jeść czy nie jeść?

    Zobacz również:

    "Zamieszkanie". Darek Stolarz o remontach domów: Łzy mi leciały z oczuINTERIA.PL