Reklama

Reklama

Ekologia? To się naprawdę opłaca!

Na zakupach

Reklama

Nie musisz kupować wyłącznie ekologicznej żywności, by także podczas sprawunków dbać o Ziemię. Przeczytaj, na co zwracać uwagę, by nieświadomie jej nie szkodzić.

Zastanów się, zanim kupisz. Ekolodzy promują zasadę 3xU: unikaj nadmiaru, użyj ponownie, utylizuj. Spróbuj ją zastosować - to prostsze niż myślisz!

Aby w twoim domu nic się nie marnowało

Planuj posiłki, robiąc zakupy, trzymaj się listy. Takie podejście to gwarancja, że nie kupisz zbyt dużo żywności, której potem po prostu nie dacie rady zjeść. Gdy tak się jednak zdarzy, zamroź od razu nadwyżkę - najlepiej wcześniej podziel ją na pojedyncze porcje.

•Plastikowe opakowania są najpopularniejsze, ale mają odpowiedniki - bardziej przyjazne środowisku. Wybieraj opakowania, które można później zutylizować (nawet wielokrotnie, tak jak np. papier i szkło) lub te, które ulegają szybkiemu rozkładowi. Na produkcie szukaj znaczka świadczącego o tym, że opakowanie nadaje się do recyklingu (ilustruje to trójkąt złożony z zielonych strzałek). Unikaj zbędnych opakowań - np. kartoników na tubkę pasty do zębów - to kolejny śmieć, który powiększy wysypisko!

• Jednorazową torebkę foliową mamy w ręku średnio zaledwie 12 minut. Ile będzie leżała wśród innych śmieci? Nawet 500 lat... Noś ze sobą składane torby wielorazowego użytku. Są mocne, trwałe i... eko. Wykorzystuj foliówki np. jako torby na śmieci.

Jedz lokalnie, myśl globalnie!

• Kupuj na miejscu. Banany - z Dominikany, pomarańcze - z Kuby, orzechy - z Brazylii... By dotrzeć do twojego sklepu, musiały przebyć daleką drogę. Tak długi transport oznacza zwiększenie zużycia benzyny i tym samym... większe zanieczyszczenie środowiska. Dlatego - rzecz jasna, w miarę możliwości! - kupuj sezonową, lokalną żywność (np. na targach). W ten sposób pomagasz nie tylko Ziemi, ale i... swoim sąsiadom, producentom żywności.

• Postaw na świeżość. Mrożenie jedzenia oznacza, że urządzenie (lodówka, zamrażarka) będzie zużywać więcej prądu. Warto tego unikać i tak planować posiłki, by były przygotowywane ze świeżych produktów. Najlepiej - wyhodowanych (chociaż częściowo) samodzielnie, np. w ogródku lub na działce. Tak będzie zdrowiej, taniej i znacznie... smaczniej!

• Czytaj etykiety. Nie sposób całkowicie zrezygnować z chemii - także tej obecnej w żywności (wszak często jest ona niezbędna). Można jednak ograniczyć jej spożycie, poprzez dokładne studiowanie składu danego produktu. Szukaj tych najmniej przetworzonych, z niewielką ilością konserwantów i cukru. Nużące? Tylko na początku. Szybko nauczysz się, po które produkty warto sięgać, by mieć pewność, że zdrowo się odżywiacie!

Kosmetyki

Ekologia to także troska o zwierzęta. Pamiętaj o nich, kupując np. krem do twarzy lub szampon. Wybieraj te ze znakiem króliczka. Oznacza to, że kosmetyk nie był testowany na zwierzętach.

W pracy

Kilogramy wyrzucanego papieru, ciągle włączone komputery - to tylko część naszych występków przeciw ekologii. Świeć przykładem! Wyłączaj komputer, mało drukuj, segreguj śmieci. Zainspiruj innych - razem możecie więcej!

• Ogranicz drukowanie - czy każdy mail, wiadomość musisz przechowywać w wersji papierowej? Wystarczy przecież kopia elektroniczna. Jeśli już musisz, drukuj na papierze ekologicznym, który powstał z odzysku i może być ponownie przetworzony. W miarę możliwości, drukuj dwustronnie lub wykorzystuj zadrukowane kartki np. do notatek na czystej stronie.

• Komputery, a także drukarki, skanery, faksy - nieustannie włączone, pobierają prąd. Warto wyłączać je wychodząc z pracy, a komputer ustawiać na tryb uśpienia np. po 15 minutach nieużywania.

Wspólnie lub rowerem

Dojeżdżasz do pracy autem? Oprócz siebie wieziesz tylko... powietrze? Pomyśl, jaką cenę za ten komfort ponosi środowisko! Zabierz ze sobą sąsiadkę jadącą w tym samym kierunku. Po co jechać dwoma samochodami? Pomyśl, czy krótką trasę warto pokonać rowerem lub pieszo.

Dowiedz się więcej na temat: ekologia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje