Gotuj ziemniaki w ten sposób. Serce, mózg i tarczyca będą pracowały modelowo

Czy gotowanie ziemniaków jest trudne? Okazuje się, że popełniamy wiele błędów
Czy gotowanie ziemniaków jest trudne? Okazuje się, że popełniamy wiele błędów123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Ziemniaki nie takie straszne
  2. Ziemniaki i ich odmiany: wybierz mądrze
  3. Błędy w trakcie gotowania ziemniaków? Nie idź nigdy na skróty
  4. Czy ziemniaki są zdrowe? Przekonajmy się

Ziemniaki nie takie straszne

Zobacz również:

    Ziemniaki i ich odmiany: wybierz mądrze

    Duży garnek wypełniony młodymi ziemniakami, osoba trzyma drewnianą łyżkę, na której znajduje się jeden ziemniak. Garnek stoi na drewnianym blacie, tło jest rozmyte.
    Ziemniaki na kluski albo kopytka? Trzeba wybrać mączystą odmianęafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL
    • - zalicza się do nich wszystkie odmiany sałatkowe. Charakteryzują się tym, że zawierają niewiele skrobi, a po ugotowaniu stają się twarde i nie rozpadają się. Takie ziemniaki świetnie nadają się do sałatek, ale także do zup, jeśli zależy nam na tym, aby pływały w daniu twarde.
    • - jest to typ uniwersalny, który ma nieco więcej skrobi, co powoduje, że łatwiej się rozpadają, ale równocześnie są zwarte. Akurat takie ziemniaki są wszechstronne, dlatego można dodawać je do farszów, ale także jako zwykły dodatek do dań głównych.
    • C - tzw. ziemniaki mączyste: mają najwięcej skrobi, a po gotowaniu się rozpadają. Ta zależność najbardziej przydatna jest, kiedy mamy ochotę przygotować kluski albo kopytka. Marzą nam się chrupkie placki ziemniaczane albo frytki? Typ C nada się do tego zadania idealnie.

    Błędy w trakcie gotowania ziemniaków? Nie idź nigdy na skróty

    Pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki mieszane są w metalowym garnku przy użyciu widelca lub tłuczka; widać dłoń osoby przygotowującej potrawę.
    Największy błąd w gotowaniu ziemniaków? Kiedy są za długo na kuchence i się rozpadają123RF/PICSEL

    Zobacz również:

      Czy ziemniaki są zdrowe? Przekonajmy się

      Gotowane ziemniaki podane w brązowej misce, posypane świeżym koperkiem, z metalową łyżką z boku naczynia.
      Czy ziemniaki są zdrowe? Oczywiście!123RF/PICSEL
      • potasu - dbają o pracę serca,
      • magnezu - wspierają układ nerwowy,
      • cynku - dobre na odporność i skórę,
      • jod - dobry dla tarczycy.

      Zobacz również:

        "Ewa gotuje": Tarta z kapustą kiszonąPolsat