Jak przechowywać banany? Oto powód, dla którego lądują w koszu
Banany to jedne z najchętniej jadanych przez Polaków owoców. Często kupowane są na zapas w większej ilości, przez co szybko tracą jędrność i po chwili wyglądają nieapetycznie. Aby tego uniknąć, należy znać zasady ich odpowiedniego przechowywania. Czy banany można trzymać razem z innymi owocami? A może lepiej w lodówce? Podpowiadamy.

Spis treści:
- Gdzie i jak przechowywać banany?
- Dlaczego warto mieć stojak na banany?
- Czy banany można przechowywać w lodówce?
- Jak przechowywać banany, żeby się nie psuły? Spróbuj patentu z folią
- Czy banany można mrozić?
- Jak przyspieszyć dojrzewanie bananów?
Gdzie i jak przechowywać banany?
Sposób przechowywania bananów zależy przede wszystkim od tego, w jakim są stadium dojrzałości i kiedy chcemy je zjeść. Te jeszcze zielone najlepiej jest pozostawić w temperaturze pokojowej - po niedługim czasie staną się miękkie i przybiorą żółty odcień. Większą ostrożność należy jednak zachować, gdy kupujemy banany już mocno dojrzałe i nie planujemy spożyć ich od razu. Trzymane razem z innymi owocami szybko staną się miękkie i przyciągają muszki owocówki.
Dlaczego warto mieć stojak na banany?
Zdarza się też, że banany trzymane w koszyku z jabłkami czy gruszkami nie dojrzewają równomiernie i w niektórych częściach stają się zbyt miękkie. Aby tego uniknąć warto rozważyć zakup specjalnego stojaka i umieszczenie na nim bananów końcówkami do dołu lub po prostu odizolowanie ich od innych owoców.
Czy banany można przechowywać w lodówce?
Dobrą opcją przechowywania bananów - szczególnie latem, będzie umieszczenie tych dojrzałych w lodówce. Niska temperatura opóźni proces ich dojrzewania i zachowa świeżość na dłużej. Musisz jednak liczyć się z tym, że bananowa skórka po kilkudniowym przechowywaniu w niskiej temperaturze stanie się ciemna, a owoce już nie będą prezentować się apetycznie.

Jak przechowywać banany, żeby się nie psuły? Spróbuj patentu z folią
Niezłym trikiem dla tych, którzy wolą jednak trzymać banany na widoku będzie owinięcie ich ogonków folią spożywczą lub aluminiową. Miejsce, z którego wydobywa się odpowiedziany za dojrzewanie etylem zostanie zabezpieczone, a owoce zachowają świeżość na dłużej.
Czy banany można mrozić?
Banany podobnie jak inne owoce można mrozić w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Co prawda stracą swoją jędrność i będą nieco ciemniejsze, ale świetnie sprawdzą się wówczas jako baza do lodów, smoothie, koktajli czy wypieków.
Jak przyspieszyć dojrzewanie bananów?
Jeśli kupiłeś zielone banany, a zależy ci aby dojrzały szybko, najlepiej będzie pozostawić je w temperaturze pokojowej i położyć blisko innych owoców. Uwalniający się z nich etylen sprawi, że już kolejnego dnia staną się bardziej miękkie i słodsze. Te mocno dojrzałe, na których pojawiły się drobne, ciemne plamki, będą doskonale nadawać się do upieczenia bananowego chleba lub innych wypieków z dodatkiem tych owoców.








