Jedna z najzdrowszych ryb. Polacy wciąż jej nie doceniają

Miruna jest jedną z najzdrowszych ryb. Nie wchłania rtęci i zawiera dużo kwasów omega-3
Miruna jest jedną z najzdrowszych ryb. Nie wchłania rtęci i zawiera dużo kwasów omega-3123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść mirunę?
  2. Miruna - idealny zamiennik białego i czerwonego mięsa
  3. Jak przyrządzać mirunę?
  4. Przepis na mirunę z pieca

Dlaczego warto jeść mirunę?

Zobacz również:

Miruna - idealny zamiennik białego i czerwonego mięsa

Drugą rybą, która miała większe ilości rtęci, był halibut. W tym przypadku wyniki badań nie wskazały na przekroczenie norm bezpieczeństwa - tłumaczy dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Fischer
Mirunę najlepiej piec lub gotować na parze. Podana z sosem i warzywami smakuje wybornie123RF/PICSEL

Jak przyrządzać mirunę?

Przepis na mirunę z pieca

  • 2 filety z miruny,
  • oliwa z oliwy
  • świeża lub suszona bazylia
  • sok z połowy cytryny;
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz

Zobacz również:

Soczysty i delikatny. Okoń morski w kuchni Martina Castro PolsatPolsat