Jedz na zdrowie stawów. Ta dieta naprawdę działa - wzmacnia, regeneruje i łagodzi ból

Agnieszka Kasprzyk

W bólu stawów może pomóc dieta
W bólu stawów może pomóc dietaafrica-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego dieta ma znaczenie dla stawów?
  2. Produkty wspierające zdrowie stawów
  3. Co ograniczyć w diecie, żeby ból stawów się nie nasilał?
  4. Mity o warzywach "rujnujących" stawy
  5. Rosół kolagenowy na wzmocnienie stawów - przepis

Dlaczego dieta ma znaczenie dla stawów?

Produkty wspierające zdrowie stawów

  • zamiast smażenia, wybieraj gotowanie na parze lub duszenie;
  • do zup i sałatek dodawaj oliwę z oliwek lub olej lniany, źródła kwasów omega-3;
  • codziennie sięgaj po warzywa w różnych kolorach, im więcej barw, tym więcej przeciwutleniaczy;
  • zamiast słodyczy wybieraj owoce, orzechy i jogurty naturalne z dodatkiem miodu.

Zobacz również:

Co ograniczyć w diecie, żeby ból stawów się nie nasilał?

Dwie pieczone dzwonka łososia podane z plasterkami cytryny, świeżymi liśćmi rukoli i pomidorkiem koktajlowym na białym talerzu.
Wśród właściwości ryb znajduje się także korzystny wpływ na skórę123RF/PICSEL

Mity o warzywach "rujnujących" stawy

Rosół kolagenowy na wzmocnienie stawów - przepis

Bulion kolagenowy wspiera regenerację stawów
Bulion kolagenowy wspiera regenerację stawów123RF/PICSEL
  • 1 kg łapek kurzych;
  • 2 kg kości szpikowych (cielęcych, wieprzowych lub wołowych);
  • ½ kg podrobów drobiowych;
  • 3 pietruszki;
  • 4 marchewki;
  • ½ selera;
  • 1 por;
  • 3 l wody;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • sól i pieprz do smaku.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 149: Magdalena GrześkowiakINTERIA.PL