Najchętniej od razu wyrzucilibyśmy je do kosza. Marnujemy cenne składniki
Kalafior udekorowany rumianą bułką tartą z masłem, warzywna zupa czy rozpływające się w ustach placki. Pomysłów na wykorzystanie sezonowego przysmaku nie brakuje. W kulinarnych działaniach nie warto jednak pomijać liści kalafiora. Zwykle lądują w koszu, mimo że są zdrowe i pełne wartości odżywczych. Nie popełniaj tego błędu, a odkryjesz zupełnie nowe lądy kulinarne.

Spis treści:
Jadalne liście kalafiora. Nie każdy o tym wie
Najchętniej usuwalibyśmy je już na targu czy w warzywniaku. Zielone liście kalafiora chronią warzywo przed nadmierną utratą wody i przed uszkodzeniami mechanicznymi, lecz na etapie zakupów nie widzimy dla nich zastosowania. To błąd, ponieważ nie tylko są jadalne, ale pozwalają stworzyć zupełnie nowe kompozycje smakowe na talerzach. Można je wykorzystać w daniach, które do tej pory kojarzyliśmy z kapustą, botwiną i jarmużem.
Jak smakują liście kalafiora?
Masz obawy, że kulinarna nowinka przysporzy ci więcej pracy podczas przygotowania posiłku? Zupełnie niepotrzebnie. Liście kalafiora można jeść na surowo, wyczarowując z nich smaczne pesto i sałatki. Można dodawać je do sałatek albo owocowo-warzywnych koktajli. Mają delikatnie kapuściany, lekko gorzkawy smak, przypominający liście młodej kapusty. Po obróbce termicznej stają się miękkie i łagodniejsze dla podniebienia. Doskonale komponują się z czosnkiem, sokiem z cytryny, a także przyprawami korzennymi.

Niesłusznie lądują w koszu na odpadki. Nie marnuj skarbnicy zdrowia
Wyrzucając liście kalafiora, marnujemy wartościowy produkt, który może wzbogacić dietę o nowe smaki i właściwości odżywcze. W czasach rosnącej potrzeby ograniczania marnowania żywności liście kalafiora to jeden z najlepszych przykładów na to, że pozytywne zmiany i zero waste zaczynają się w kuchni.
Niedoceniane liście zawierają mnóstwo dobroczynnych składników, które wspomagają funkcjonowanie organizmu na różnych polach.
- Wśród właściwości liści kalafiora na uwagę zasługuje witamina C o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny.
- Witamina K jest niezbędna dla zdrowych kości oraz krzepliwości krwi.
- Zielone "odpadki" to bogate źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit i procesów trawiennych.
- Zawarte w nich żelazo, wapń i magnez wspierają układ nerwowy i krwionośny.
Liście kalafiora są niskokaloryczne, co czyni je doskonałym dodatkiem do zdrowej i zróżnicowanej diety. Nie tylko oczyszczają układ pokarmowy, wspierają metabolizm i wzmacniają odporność, ale mają też właściwości przeciwzapalne.
Jak jeść liście kalafiora?
O walorach surowych liści już zostało powiedziane. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je także na ciepło, znajdując kolejne inspirujące potrawy. Liście kalafiora świetnie smakują podsmażane lub duszone. Z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek przybliżą nas do śródziemnomorskiego jadłospisu.
Nadają głęboki smak zupom i bulionom. Pieczone z oliwą i ulubionymi przyprawami (np. pikantną papryką) zamienią się w zdrowe, domowe chipsy. Użyjesz ich do zawijania gołąbków - kultowe w polskich kulinariach danie zyska nowy charakter.