Najchętniej od razu wyrzucilibyśmy je do kosza. Marnujemy cenne składniki

Natalia Jabłońska

Kalafior to nie tylko główka. Czas docenić liście
Kalafior to nie tylko główka. Czas docenić liścieEsin Deniz123RF/PICSEL

Jadalne liście kalafiora. Nie każdy o tym wie

Jak smakują liście kalafiora?

Świeże kalafiory z zielonymi liśćmi ułożone jeden obok drugiego, białe róże warzywa są otoczone soczystymi, zielonymi liśćmi.
Spróbuj liści kalafiora - dodadzą potrawom wyrazu123RF/PICSEL

Niesłusznie lądują w koszu na odpadki. Nie marnuj skarbnicy zdrowia

  • Wśród właściwości liści kalafiora na uwagę zasługuje witamina C o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny.
  • Witamina K jest niezbędna dla zdrowych kości oraz krzepliwości krwi.
  • Zielone "odpadki" to bogate źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit i procesów trawiennych.
  • Zawarte w nich żelazo, wapń i magnez wspierają układ nerwowy i krwionośny.

Zobacz również:

Jak jeść liście kalafiora?

„Ewa gotuje”: Kalafior marynowanyPolsatPolsat