Nie zatęsknisz za masłem. Użyj do smarowania pieczywa, a tłuszcz z brzucha i ud szybciej zniknie
Smaczne, kremowe i uniwersalne. Do obecności masła w diecie wielu z nas jest przyzwyczajonych od najmłodszych lat. To element codziennych posiłków, który daje uczucie komfortu i rozpieszczania kubków smakowych. Mimo to podczas odchudzania należy nauczyć się szukania nowych smaków i mniej kalorycznych rozwiązań w jadłospisie.

Spis treści:
Odchudzanie - każdy szczegół ma znaczenie
Skuteczne odchudzanie nie polega wyłącznie na rezygnacji z fast foodów i słodyczy. Kluczem do sukcesu i utraty wagi są codzienne, drobne decyzje, które z czasem dają ogromne efekty w postaci zmniejszenia rozmiaru i mniejszych wartości wskazywanych przez wagę.
Trzeba zwrócić uwagę nawet na tak prozaiczną czynność, jak smarowanie pieczywa. Masło to produkt o wysokiej zawartości tłuszczu. Jedna łyżeczka dostarcza ok. 75-80 kcal. Łatwo wyliczyć, że codzienne dodawanie masła do kanapek może dostarczać setki kalorii tygodniowo. Tak solidna porcja nie wiąże się jednak z cennymi właściwościami zdrowotnymi czy zapewnianiem wielogodzinnego uczucia sytości.

Szukanie alternatyw dla masła do kanapek pozwoli na lepszą kontrolę nad bilansem kalorycznym, a to z kolei przełoży się na więcej energii w ciągu dnia i szybsze efekty odchudzania. Okażą się sprzymierzeńcami spalania tłuszczu nawet z tak problematycznych miejsc, jak brzuch i uda.
Czym smarować pieczywo zamiast masła? Skosztuj awokado
Awokado, zwane także smaczliwką, zalicza się do dość tłustych owoców. Stanowi jednak źródło zdrowych tłuszczów nienasyconych, które wspierają metabolizm i dają uczucie sytości na wiele godzin. Po śniadaniu z awokado najpewniej nie zgłodniejesz aż do obiadu. Co więcej, wśród właściwości owocu wyróżnia się regulowanie poziomu cukru we krwi oraz wysoką zawartość błonnika wspomagającego trawienie i przemianę materii.
Wystarczy, że niewielką ilość miąższu rozgnieciesz widelcem i przyprawisz pieprzem oraz sokiem z cytryny. Kanapki nie tylko nie będą suche, ale też wyróżnią się bogatym smakiem. Kremowa konsystencja sprawi, że szybko nie zatęsknisz za zwykłym masłem.

Posmaruj chleb tym produktem. Organizm będzie wdzięczny za porcję białka
Podczas śniadania na talerzu nie powinno brakować produktów białkowych. Składnik ten to jeden z najprostszych sposobów na poprawę samopoczucia (zwłaszcza jeśli wstajesz z łóżka w kiepskim humorze), kontrolę apetytu i wspieranie zdrowia metabolicznego.
Białko spowalnia opróżnianie żołądka i stabilizuje poziom cukru we krwi. Jednocześnie mobilizuje organizm do przyspieszenia metabolizmu. Z tych powodów warto rozważyć zamianę masła na naturalny twarożek lub serek wiejski. Będą tworzyć smaczne kompozycje z sezonowymi warzywami. Twoje kanapki niczego nie stracą na braku ulubionego smarowidła.
Miksuj do woli
Ciekawym pomysłem dla osób szukających nieoczywistych rozwiązań kulinarnych okaże się pasta z pieczonych warzyw. Jako zamiennik masła świetnie sprawdzą się dynia lub marchewka. Wystarczy, że upieczone warzywa zmiksujesz i dodasz ulubione przyprawy. Dla przełamania słodkawego smaku szczególnie polecamy czosnek oraz sproszkowaną paprykę - łagodną lub pikantną.
Wśród atutów takich smarowideł akcent trzeba położyć nie tylko na niebanalny smak. Pasty cechują się niską kalorycznością, a jednocześnie wysoką zawartością witamin i błonnika. Dzięki takim pomysłom łatwo można się przekonać, że dieta redukcyjna nie sprowadza się do jedzenia wyłącznie nijakich produktów.