Oto jedna z najzdrowszych herbat. Jesienią pij regularnie. Skarbnica witaminy C
Chociaż niewielkie, są prawdziwą skarbnicą witamin (zwłaszcza witaminy C) i antyoksydantów. Jesienią warto regularnie pić herbatę z owoców dzikiej róży. Dzięki temu dość szybko odczujemy ich korzystny wpływ na organizm. Wzmocnienie odporności to dopiero początek.

Spis treści:
- Owoce dzikiej róży. Skarbnica witaminy C
- Cenne dla zdrowia właściwości
- Herbata z owoców dzikiej róży: przeciwwskazania
Z pozoru niewielkie, ale od razu przyciągają wzrok. To sprawka intensywnego, czerwonego koloru. Owoce dzikiej róży skrywają sporo cennych składników odżywczych, któremu mogą przysłużyć się naszemu organizmowi zwłaszcza jesienią i zimą. Chodzi nie tylko o odporność, ale również samopoczucie i metabolizm. Herbata ze wspomnianych owoców może zadziałać na nas korzystnie na różnych płaszczyznach.

Owoce dzikiej róży. Skarbnica witaminy C
O dzikiej róży mówi się zazwyczaj w kontekście dużej zawartości witaminy C. Nie bez powodu - jej owoce zawierają jej od 250 do 800 mg/100 g. Dla porównania: czarna porzeczka zawiera jej od 150 do 300 mg/100 g. Pod tym względem detronizują nawet cytrynę, która kojarzy się ze wspomnianą witaminą. W 100 g znajduje się ok. 50-53 mg. Dlatego też, chociaż jest dobrym jej źródłem i tak musi ustąpić pola owocom dzikiej róży.
Trudno się więc dziwić, że herbata z dzikiej róży jest polecana w trakcie przeziębienia. O ile nie ma przeciwwskazań, herbatę z owoców dzikiej róży możemy pić 2-3 razy dziennie.
Zobacz również:
Cenne dla zdrowia właściwości
Oprócz tego owoce są bogate w witaminę A, B1, B2, K i E. Herbata dostarcza też przeciwutleniaczy, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki. Pomaga m.in. spowalniać procesy starzenia. Z kolei zawartość witamin z grupy B, antyoksydantów w postaci witamin A, E i K czy flawonoidów i błonnika sprawia, że owoce dzikiej róży są pomocne w przypadku bezsenności, zaparciach, infekcjach dróg moczowych czy spadku nastroju.
Tak w skrócie prezentują się najważniejsze właściwości owoców dzikiej róży:
- moczopędne,
- przeciwzapalne,
- bakteriobójcze,
- łagodzące ból w przypadku schorzeń stawów,
- przeciwutleniające,
- uspokajające,
- wyciszające,
- łagodzące stres,
- odtruwające,
- pomoc przy zatruciach,
- remedium na problemy trawienne,

Owoce dzikiej róży zawierają też tilirozydem. To przeciwutleniacz, który może wykazywać właściwości pomocne w spalaniu tłuszczu. Jednak dostępne badania dotyczą nie herbaty, a ekstraktu z dzikiej róży.
Herbata z owoców dzikiej róży: przeciwwskazania
Chociaż herbata z owoców dzikiej róży działa korzystnie na organizm, niektórzy powinni jej unikać. Listę otwierają osoby uczulone na rośliny wywodzące się z rodziny różowatych. Napój nie jest też wskazany osobom borykającym się z kamieniami nerkowymi, niedokrwistością czy hemochromatozą. Dotyczy to również osób z przewlekłymi chorobami układu krążenia lub trawiennego. W ich przypadku zaleca się konsultację z lekarzem odnośnie włączenia dzikiej róży do swojego menu.








