Połącz te składniki, a otrzymasz domowy eliksir zdrowia. Prosty trik na wzmocnienie odporności jesienią

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Przygotowanie eliksiru na odporność jest banalnie proste, a potrzebne składniki znajdą się w każdej kuchni
Przygotowanie eliksiru na odporność jest banalnie proste, a potrzebne składniki znajdą się w każdej kuchniafrica-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dieta - klucz do odporności ze stali
  2. Imbir, miód, cytryna, czyli "fantastyczna trójka"
  3. Kurkuma w roli głównej, czyli przepis na "złote mleko"
  4. Syrop z goździków na odporność
  5. Buraki kiszone. Naturalny probiotyk na wagę złota

Dieta - klucz do odporności ze stali

  • imbir,
  • cytryna,
  • miód,
  • kurkuma,
  • goździki,
  • buraki kiszone.

Zobacz również:

Imbir, miód, cytryna, czyli "fantastyczna trójka"

Połączenie kilku niepozornych składników może być świetną bronią w walce z przeziębieniem
Połączenie kilku niepozornych składników może być świetną bronią w walce z przeziębieniem123RF/PICSEL
  • sok z jednej cytryny,
  • korzeń imbiru,
  • szklanka wody,
  • szklanka miodu,
  • opcjonalnie: kilka goździków, cynamon, anyż.
  1. Pokrój imbir w cienkie plasterki lub drobno posiekaj.
  2. W garnku wymieszaj imbir, sok z cytryny, miód i wodę.
  3. Całość podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj do momentu, gdy miód się rozpuści.
  4. Gdy składniki już się połączą, zagotuj miksturę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  5. Ostudź syrop.
  6. Odcedź syrop z kawałków imbiru i przelej do słoiczka lub szklanej butelki.

Kurkuma w roli głównej, czyli przepis na "złote mleko"

Kubek z napojem o intensywnie żółtym kolorze, posypanym cynamonem i dekorowanym anyżem, obok stoją drugi kubek z cynamonem, słoik z miodem oraz drewniana łyżeczka z przyprawą kurkumą.
Zamień kawę na ten napój. "Złote mleko" wzmacnia odporność.123RF/PICSEL
  • Szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego (może być też mleko krowie),
  • Łyżeczka pasty z kurkumy (możesz przygotować samodzielnie),
  • Łyżeczka tłuszczu (np. oleju migdałowego).
  1. Zacznij od pasty z kurkumy. Możesz kupić ją w sklepie, ale i przygotować samodzielnie. Wlej do garnuszka pół szklanki wody. Gdy będzie się gotowała, dodaj trzy łyżki kurkumy w proszku. Całość gotuj na wolnym ogniu i mieszaj do zgęstnienia. Jeśli pasta będzie zbyt płynna, dodaj kurkumy.
  2. Gotową pastę i łyżeczkę tłuszczu dodaj do szklanki mleka. Gdy przestygnie, do smaku możesz dodać miód, imbir, cynamon, kardamon, wanilię czy pieprz.

Syrop z goździków na odporność

  • Kilka sztuk goździków,
  • Szklanka miodu.

Buraki kiszone. Naturalny probiotyk na wagę złota

Szklany słoik wypełniony czerwonym smoothie lub koktajlem, przykryty papierową słomką w biało-czerwone paski, na jednolitym różowym tle.
Buraki to jedne z najzdrowszych warzywafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL
  • kilogram buraków,
  • czosnek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • 2 litry zimnej, przegotowanej wody.
  1. Przygotuj duży słój. Umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki kilogram buraków.
  2. Układaj warstwami: buraki - przyprawy (czosnek, liście laurowe, ziele angielskie).
  3. Całość zalej 2 litrami zimnej, przegotowanej wody wymieszanej z dwiema łyżkami soli. Płyn powinien przykrywać całość.
  4. Na koniec możesz dodać skórkę chleba razowego na naturalnym zakwasie, co przyspieszy proces fermentacji.
  5. Zamknięty szczelnie słój odstaw w ciemne, chłodne miejsce na tydzień.
  6. Po tym czasie odcedź i przelej sok do butelek
Wzmocnij odporność domowymi shotami. Oto babcine sposoby na walkę z przeziębieniemPolsatPolsat