Słodkie Święto Niepodległości. Cukierniczy pewniak uraczy podniebienia

Tradycyjny sernik to ciasto idealne na Święto Niepodległości
Tradycyjny sernik to ciasto idealne na Święto Niepodległości123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Sernik na Święto Niepodległości? Idealne ciasto
  2. Sernik tradycyjny: składniki
  3. Z czym podawać tradycyjny sernik?

Sernik na Święto Niepodległości? Idealne ciasto

Sernik tradycyjny: składniki

Kawałek jasnego, puszystego sernika z delikatną, przypieczoną skórką na górze, leżący na ciemnym tle.
Tradycyjny sernik ma miękkie wnętrze, które rozpływa się w ustachABC123RF/PICSEL
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 1 kostka (250 g) miękkiego masła,
  • 6 jajek,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 ml śmietanki 30/36 proc.,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  3. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru.
  4. Następnie zmniejszamy obrotu miksera i partiami dodajemy zmielony ser.
  5. Na końcu dodajemy pozostałe składniki: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną.
  6. Odstawiamy mikser i dodajemy ubite białka: delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
  7. Masę przelewamy do tortownicy (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut.
  8. Sernik można sprawdzić patyczkiem: jeśli po wbiciu jest suchy, to znak, że jest gotowy.
  9. Sernika nie wyciągamy od razu z pieca, ale pozostawiamy go we włączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Z czym podawać tradycyjny sernik?

Kawałek sernika o lekko przypieczonej, złocistej powierzchni leży na białym kwadratowym talerzu, obok widoczny jest większy fragment ciasta na okrągłym półmisku ustawionym na drewnianym stole.
Sernik z kilku składników jest pyszny i idealnie pasuje na różne okazjeYALCIN SONAT123RF/PICSEL
Okrągłe pączki obsypane cukrem pudrem ułożone na stole i w słoiku, w tle rozmyte kwiaty oraz napisy kuchnia i interia kobieta.
Poznaj przepisy, które łączą smak i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje". Zupa śliwkowaPolsat