Świeże produkty na dłużej. Wiele zależy od… lodówki

Wciąż wyrzucamy żywność, według badań SGGW przeprowadzonych w 2019 roku zdarza się to aż 42 proc. Polaków. Kupujemy zbyt dużo świeżych produktów i mimo że przechowujemy je w lodówce, te się psują i nie nadają do zjedzenia. Rozwiązaniem w duchu zero waste są rozsądne zakupy i przygotowywanie dań z resztek, by unikać wyrzucania. W tym celu pomocna będzie również lodówka. Jak wybrać urządzenie, by zapewnić produktom świeżość na dłużej?

Równomierne chłodzenie

By lodówka dłużej utrzymywała świeżość produktów, bardzo ważne jest równomierne chłodzenie komory. Wahania temperatur nie powinny przekraczać ±0,5 stopnia Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura spowodowana m.in. częstym otwieraniem drzwi lodówki powoduje, że produkty szybko zaczynają się psuć.

- Kluczem do zachowania dłuższej świeżości jest równomierne chłodzenie. Temperatura w lodówce może się różnić w zależności od miejsca. Technologia DoorCooling+™, dostępna m.in. w lodówce LG V+, pozwala na do 32% szybsze i równomierne chłodzenie w całej lodówce. Taki efekt uzyskujemy dzięki systemowi specjalnych otworów, przypominających kurtynę powietrza, znajdujących się z przodu lodówki w górnej części - tłumaczy Aleksander Dołżyński, ekspert marki LG.

Jak układać produkty w lodówce?

Na samej górze powinny znajdować się produkty mleczne (śmietany, kefiry, jogurty), a także dżemy, powidła i wypieki. Poniżej kładziemy sery i wędliny - wszystkie te produkty, które mają krótki termin przydatności. Na środkowych półkach mogą się również znaleźć ugotowane przez nas potrawy, które zjemy w ciągu paru dni. Na drzwiach lodówki przeważnie przechowujemy napoje i sosy, czyli produkty niewymagające mocnego chłodzenia. Chyba że posiadamy lodówkę LG V+ z systemem DoorCooling+™, zapewniającym równomierne chłodzenie na każdej półce i przestrzeni lodówki, dzięki któremu możemy układać produkty w dowolny sposób, bez obaw o zbyt wysoką temperaturę przechowywania. Do dolnych szuflad wsadzamy owoce i warzywa. Pamiętajmy, by usunąć z nich folię - zatrzymuje wilgoć, przez którą produkty szybciej się psują.

Odpowiednia wilgotność

Poziom wilgotności w lodówce ma ogromny wpływ na świeżość produktów. Jak wybrać sprzęt, który ograniczy skraplanie się wody na owocach i warzywach, by uniknąć rozwoju pleśni? Po pierwsze lodówka powinna mieć co najmniej jedną szufladę przeznaczoną na właśnie te produkty. Niektórzy producenci zadbali o odpowiedni przełącznik regulujący poziom wilgotności w szufladach, w zależności od tego, czy znajdują się w nich owoce, które oddają więcej wody, czy uboższe w wodę warzywa. 

Ciekawym rozwiązaniem problemu dużej wilgotności jest obecna nad szufladami kratka. Zatrzymuje ona krople, które z gładkiej powierzchni skapywałyby prosto na owoce i warzywa, po jakimś czasie powodując ich gnicie i pleśnienie. Dzięki takiemu rozwiązaniu spowalniamy ten proces. Wystarczy raz na jakiś czas usunąć z kratki nadmiar wody. Jeśli nie mamy takiej lodówki, a chcemy wydłużyć trwałość truskawek czy malin, możemy wyłożyć szufladę kilkoma warstwami ręcznika papierowego, który będzie pochłaniał nadmiar wilgoci. By metoda była skuteczna, należy regularnie wymieniać go na suchy.

W niektórych modelach znajduje się również specjalna szuflada na mięso, ryby oraz warzywa. Pozwala ona kontrolować temperaturę w jej wnętrzu w zależności od rodzaju przechowywanej żywności, dzięki czemu produkty dłużej pozostają świeże.

Więcej miejsca w lodówce

Pojemna lodówka pozwoli na przechowywanie większej liczby produktów. Nie zachęcamy do tego, by robić jeszcze większe zakupy, szczególnie jeśli zdarza nam się wyrzucać jedzenie. Czasem jednak, gdy ugotowaliśmy dużo jedzenia, mamy problem z pomieszczeniem w lodówce garnków czy pojemników obiadowych. Tymczasem w trakcie upałów wystarczy na parę godzin pozostawić obiad poza lodówką, by ten uległ zepsuciu. Warto więc zainwestować w pojemną lodówkę. Jak wybrać taką, która nie będzie zajmowała dużo miejsca w kuchni? Rozejrzyjmy się za urządzeniami, przy projektowaniu których producenci zadbali o optymalizację miejsca. Można je zaoszczędzić dzięki wąskiej ramie, dwustopniowo składanym półkom, dużym szufladom w zamrażarce czy stojakowi na wino.

Dodatkowo, jeśli nasza kuchnia jest nieustawna, zastanówmy się, czy problemu nie rozwiąże zmiana kierunku otwierania drzwi lodówki. Niektórzy producenci taką opcję oferują całkowicie bezpłatnie.

 

Artykuł powstał we współpracy z marką LG.


Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje