Świeże warzywa i owoce na dłużej: jak je przechowywać?

Czereśnie, maliny, truskawki, sałaty, szparagi – obecnie trwa sezon na nasze ulubione owoce i warzywa. Trudno się oprzeć zakupom gdy przechodzimy obok obficie wypełnionych i pachnących straganów. Wracamy więc z naręczem tych kolorowych zdobyczy do domu, wypełniamy nimi lodówkę, ale po paru dniach okazuje się, że więdną i zaczyna się na nich pojawiać pleśń, trzeba więc połowę zakupionych produktów wyrzucić do kosza. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy, jak przechowywać świeże owoce i warzywa, by jak najdłużej nadawały się do spożycia.

Gdzie przechowywać świeże owoce i warzywa?

Do tego celu przeznaczona jest szuflada na dole chłodziarki. Po pierwsze chroni ona przed przenikaniem się zapachów - szczególnie owoce, które zawierają dużo wody, łatwo chłoną inne wonie. Jeśli więc nie chcemy, żeby straciły swoje walory smakowo-zapachowe, pamiętajmy o tym, by umieszczać je właśnie w tym pojemniku. Przy zakupie lodówki warto zwrócić szczególną uwagę na to miejsce, niektórzy producenci, jak Amica, oferują nawet odrębną strefę chłodzenia dla tej szuflady, tzw. AdaptZone. Przydatna jest również dostępna w modelach polskiej marki szuflada VitControl ze specjalnym suwakiem poziomu wilgotności, który pozwoli zmniejszyć wilgotność dla owoców i zwiększyć dla warzyw.

Miękkie owoce i nowalijki

Miękkie owoce sezonowe oraz nowalijki, a więc sałaty, rzodkiewkę czy szczypiorek, powinniśmy bezwzględnie przechowywać w lodówce, najlepiej właśnie w dolnych szufladach. Nie należy myć ich przed wsadzeniem do chłodziarki - nadmiar wilgoci może spowodować pojawienie się pleśni. Owoce płuczemy dopiero przed zjedzeniem. W lodówce można za to podłożyć pod nie ręcznik papierowy, który będzie chłonąć wilgoć oddawaną przez świeże owoce i warzywa. Pamiętajmy jednak, by co jakiś czas wymienić go na suchy.

- Osoby, które preferują robienie większych, na przykład tygodniowych zakupów, nie muszą obawiać się, że lodówka nie będzie w stanie schłodzić pokaźnej liczby produktów. Dzięki dostępnej w naszych sprzętach funkcji Super Chłodzenie możemy zaprogramować urządzenie na przyjęcie wielu artykułów spożywczych - mówi Ewelina Pączkowska, specjalistka marki Amica. - To rozwiązanie jest przydatne szczególnie latem. Gdy wracamy z zakupami, lodówka posiada już odpowiednio niższą temperaturę, a produkty, szybciej schłodzone, dłużej zachowują świeżość i wartości odżywcze.

W sklepie zwróćmy uwagę, czy warzywa i owoce nie są uszkodzone, by pleśń nie przenosiła się na pozostałe produkty w naszej lodówce. Jeśli już w domu zauważymy, że któryś z zakupów jednak jest lekko uszkodzony, lepiej zjedzmy go od razu. Przed przedwczesnym zepsuciem jakiś czas chronią szypułki, dlatego, jeśli nie planujemy spożywać zakupionych produktów od razu, warto w sklepie wybrać te zrywane razem z zieloną częścią. Świetnym sposobem na przedłużenie trwałości malin jest zanurzenie ich w roztworze octu z wodą (w proporcjach 1:10). Następnie należy je dokładnie osuszyć i wsadzić do lodówki - oczywiście do dolnej szuflady. Plastikowe pudełka utrudniają odprowadzanie wilgoci, dlatego owoce lepiej kupować w drewnianych koszyczkach lub po powrocie do domu przesypać do ceramicznych miseczek i to w nich je przechowywać. Z kolei z warzyw ściągnijmy folię, szczególnie z tych zielonych, które nie mając dostępu do powietrza, mogą zacząć produkować rakotwórcze azotyny. Liście, które potrzebują wody (na przykład pietruszka, bazylia, rukola czy koperek) najlepiej przechowywać w lodówce w szklankach z wodą lub pomoczone wsadzić do woreczków.

Których owoców i warzyw nie przechowywać w lodówce?

Owoce, które w naturalnych warunkach dojrzewają przy wysokich temperaturach, nie powinny być przechowywane w lodówce. Najlepiej wsadzić je do koszyka i postawić na stole kuchennym. Końcówki bananów warto owinąć folią, to właśnie to miejsce uwalnia najwięcej etylenu, który powoduje szybkie dojrzewanie, a następnie - psucie się samych bananów, a przy okazji wszystkich innych owoców, które znajdują się obok. Tę właściwość można jednak wykorzystać do przyspieszenia dojrzewania jeszcze twardych owoców, na przykład awokado. Poza lodówką możemy również przechowywać nie w pełni dojrzałe owoce, dzięki temu szybciej będą nadawały się do spożycia. 

Ze względu na utratę walorów smakowych w lodówce nie powinno się przechowywać pomidorów. Niestety chłodziarka pozbawia ich aromatu, najlepiej więc włożyć je do misy lub trzymać w papierowej torbie na zewnątrz. Warzywa dyniowe i korzeniowe powinniśmy z kolei trzymać w ciemnym, chłodnym, ale suchym miejscu, dlatego również w ich przypadku lodówka nie będzie najlepszym wyborem. Odpowiednim miejscem jest piwnica, a jeśli jej nie mamy - chociażby szafka kuchenna. Ziemniaki, marchewkę czy buraki najlepiej trzymać w wiaderku, zakopane w piasku. W ten sposób mogą przetrwać nawet kilka miesięcy.

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Amica

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje