Szybko odgrzejesz po powrocie z cmentarza. Hit PRL-u na Wszystkich Świętych

Gołąbki od lat goszczą na polskich stołach przy różnych okazjach
Gołąbki od lat goszczą na polskich stołach przy różnych okazjach CanvaProINTERIA.PL

Hit PRL-u, ale nie z Polski. Skąd wzięły się u nas gołąbki?

Zobacz również:

Czy gołąbki są zdrowe? Sycą i rozgrzewają w zimny dzień

Gołąbki z kaszanką
Gołąbki z kaszanką123RF/PICSEL

Jak przyrządzić gołąbki? Zrób to wcześniej, a po powrocie z cmentarza jedynie odgrzej

Ręka w lateksowej rękawiczce zagniata w misce mieszankę mielonego mięsa z posiekanymi warzywami i przyprawami, składniki dobrze połączone i gotowe do dalszej obróbki kulinarnej.
Farsz do gołąbków najlepiej wyrobić dłońmi, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły Murat Subatli123RF/PICSEL
  • 1 główka białej kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego (najczęściej wieprzowego lub wieprzowo-wołowego),
  • 100 g ryżu,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • sos pomidorowy lub grzybowy.
"Ewa gotuje": Biszkopt miodowyPolsat