Wilgotne i słodziutkie. Oto ciasto, które pierwsze znika ze stołu

Wilgotne ciasto ze śliwkami będzie idealne do popołudniowej kawy
Wilgotne ciasto ze śliwkami będzie idealne do popołudniowej kawy123RF/PICSEL

Jak zrobić ciasto ze śliwkami?

Zobacz również:

    Jogurtowe ciasto ze śliwkami

    Kostki ciasta drożdżowego posypane cukrem pudrem, udekorowane świeżymi śliwkami, w tle całe i przekrojone śliwki na drewnianym stole.
    Ciasto ze śliwkami jest łatwe w przygotowaniu, więc warto je zrobić choć raz123RF/PICSEL
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
    • 3 szklanki mąki,
    • 2 szklanki cukru,
    • 1 szklanka oleju,
    • 3 jajka
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 0,5 kilograma śliwek.
    1. Śliwki myjemy i kroimy na połówki.
    2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
    3. Następnie do miski dodajemy tzw. mokre składniki: jogurt, jajka i olej.
    4. Zawartość miski mieszamy.
    5. Mąkę przesiewamy do masy, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia.
    6. Składniki mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników, nie wyrabiamy.
    7. Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
    8. Na wierzchu wykładamy śliwki.
    9. Całość pieczemy przez 40 minut lub do suchego patyczka.
    10. Po ostudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.\

    Zobacz również:

      Ciasto ze śliwkami modyfikuj do woli

      Apetyczne śliwki zatopione w cieście drożdżowym, obsypane delikatnie cukrem, tworzące domowy placek o złocisto-brązowej powierzchni.
      Jabłka, gruszki i inne: takie owoce mogą wylądować w cieście123RF/PICSEL
      • 150 g mąki (niecała szklanka)
      • 100 g cukru (pół szklanki)
      • 100 g masła (pół kostki)

      Zobacz również:

        Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 142: Kinga Kończak-CzarnoczyńskaINTERIA.PL