Wilgotne i słodziutkie. Oto ciasto, które pierwsze znika ze stołu
Późne lato i wczesna jesień to czas, kiedy półki sklepowe i targowiska uginają się od śliwek. Choć sezon na te owoce jest obfity, to warto skorzystać z niego jak najprędzej i czerpać z niego pełnymi garściami. Ciasto ze śliwkami jest doskonałą propozycją nie tylko do popołudniowej kawy, ale również wtedy, kiedy goście planują przyjść do nas z wizytą.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami?
Ciasto ze śliwkami nie jest trudne do przygotowania, ponieważ w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów. Niektóre z nich są bardziej skomplikowane, inne są bardzo łatwe. Jeśli do tej pory nie mieliśmy okazji piec ciasta ze śliwkami i nie do końca wiemy, czy drzemie w nasz dusza cukiernika, warto sięgnąć po sprawdzone receptury. Przykładem może być ciasto jogurtowe, do którego dodaje się śliwki. Dopiero wtedy, gdy nabierzemy wprawy, możemy nasz gotowy produkt kolejnym razem wzbogacić albo o lukier, polewę albo dodać kruszonkę. Sprawdźmy zatem, jak szybko zrobić ciasto ze śliwkami.
Jogurtowe ciasto ze śliwkami

- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 kilograma śliwek.
Sposób przygotowania:
- Śliwki myjemy i kroimy na połówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Następnie do miski dodajemy tzw. mokre składniki: jogurt, jajka i olej.
- Zawartość miski mieszamy.
- Mąkę przesiewamy do masy, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia.
- Składniki mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników, nie wyrabiamy.
- Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu wykładamy śliwki.
- Całość pieczemy przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.\
Ciasto ze śliwkami modyfikuj do woli

Wiemy już, że nasze ciasto ze śliwkami nie jest trudne do przygotowania, ale jeśli już raz nasi gości albo domownicy go skosztowali, to zapewne będą chcieli, aby wypiek częściej pojawiał się na stole. Takie ciasto ze śliwkami można wzbogacać w dowolny sposób. Jeśli lubimy nieco waniliową nutę, to do receptury wystarczy dodać cukier wanilinowy (całe opakowanie).
Ciasto ze śliwkami może być również okraszone kruszonką. Jak ją zrobić?
- 150 g mąki (niecała szklanka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 100 g masła (pół kostki)
Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski. Dodać mąkę i cukier. Szybko zagnieść w rękach, uformować kulkę, zawinąć w kulkę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Zanim ciasto ze śliwkami wyląduje w piecu, kruszonkę wyjąć z lodówki i palcami odrywać małymi kawałkami, a następnie umieścić bezpośrednio na wierzchu.
Pamiętajmy, że baza ciasta jest uniwersalna i można dodawać inne, sezonowe owoce. Oprócz śliwek świetnie nadają się także jabłka, gruszki i wszystkie te, które w promocyjnej cenie są na targowiskach.











