Wrzuć do garnka i gotuj przez kwadrans. Mieszanka usunie nawet zapach smażonej ryby
Szukasz prostych, a jednocześnie wszechstronnych sposobów na poprawę komfortu życia w domu? Nie musisz inwestować w drogie akcesoria. Okazuje się, że gotowanie skórek banana z cynamonem to strzał w dziesiątkę dla miłośników naturalnych rozwiązań. Pozwoli pozbyć się zarówno niechcianych aromatów, jak i wzmocnić ulubione rośliny doniczkowe.

Spis treści:
- Drugie życie domowych odpadków
- Prostą miksturę przygotujesz w kilka chwil
- Sposób na ładny zapach w domu
- Jak usunąć brzydkie zapachy z kuchni? Nawet po smażonej rybie nie zostanie ślad
- Domowy nawóz do podlewania roślin doniczkowych
Drugie życie domowych odpadków
Skórki owoców, fusy po kawie i herbacie czy resztki warzyw kryją w sobie potencjał, który nadal przez wiele osób bywa niedoceniany. Niemalże z automatu uznajemy je za śmieci, których chcemy jak najszybciej pozbyć się z domu. Tymczasem wiele z nich sprawdza się jak naturalne nawozy, środki czystości albo odświeżacze powietrza. Sprytnie gospodarując swoimi zapasami, jesteśmy w stanie zdziałać naprawdę wiele. Dowodem na potwierdzenie tej tezy staje się gotowanie skórek bananowych z cynamonem.
Prostą miksturę przygotujesz w kilka chwil
Gotowanie skórek banana z cynamonem to sposób na wprowadzenie do wnętrz przyjemnego aromatu oraz wydobycie z tych dwóch składników dodatkowych właściwości, o których raczej nie myślimy w ferworze codziennych obowiązków. Na szczęście nie musimy w tym celu dysponować domowym laboratorium. Wystarczy najzwyklejszy garnek.
Istotne jest jednak, aby przed całą procedurą dokładnie oczyścić bananowe skórki z miąższu. Warto też przygotować im kąpiel z sodą oczyszczoną, aby pozbyć się ewentualnych resztek środków ochrony roślin. Dokładnie opisywaliśmy to zagadnienie w artykule "To nie zwykły trik. Naukowcy też polecają ten sposób na mycie owoców". Co dalej?

- 2-3 oczyszczone skórki z bananów włóż do garnka i zalej 1 litrem wody.
- Dodaj jedną laskę cynamonu. Jeśli dysponujesz tylko sproszkowaną przyprawą, nic straconego. Użyj jednej łyżki mielonego cynamonu.
- Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na średniej mocy palnika przez 15 minut.
Czas poznać dokładne zalety tego rozwiązania. Szybko przekonasz się o jego wszechstronności.
Sposób na ładny zapach w domu
Podczas gotowania skórek banana w kuchni unosi się przyjemny, lekko słodki aromat. Dzięki dodatkowi cynamonu wyczuwalne są też korzenne nuty, które jednoznacznie kojarzą się z domowym ciepłem i apetycznymi wypiekami. Doskonale pasują do zimowej aury. Aromat wydobywający się z garnka staje się świetną alternatywą dla sklepowych odświeżaczy powietrza.
Przede wszystkim zapach jest w pełni naturalny, wolny od chemicznych substancji. Dużym atutem jest fakt, że utrzymuje się zaskakująco długo. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut gotowania skórek bananowych z cynamonem, by w domu zapanowała przyjemna atmosfera zachęcająca do relaksu.
Jak usunąć brzydkie zapachy z kuchni? Nawet po smażonej rybie nie zostanie ślad
Szczególnie grudzień jest czasem, kiedy ryby królują w polskim menu pod najróżniejszymi postaciami. Chętnie jadamy je nie tylko od święta, ale nie da się ukryć, że obróbka termiczna mięsa potrafi zostawić nieprzyjemny zapach w kuchni na długi czas. Woda ze skórek banana z cynamonem pochłania i neutralizuje brzydkie aromaty, więc nie będą utrzymywać się w mieszkaniu godzinami.
Gotowanie domowej mikstury możesz zsynchronizować ze smażeniem ryby i przyrządzaniem innych posiłków, by na bieżąco neutralizowała intensywne wonie. Możesz wstawić ją na kuchenkę także po przygotowaniu dań. W naturalny sposób odświeżysz powietrze w kuchni, a nie tylko zamaskujesz przykre zapachy.
Domowy nawóz do podlewania roślin doniczkowych
Po ugotowaniu skórek z banana otrzymujemy płyn bogaty w potas oraz magnez, czyli składniki, które rośliny uwielbiają. Cynamon też nie pozostaje bez wpływu na ich kondycję - jego właściwości przekładają się na większą odporność na choroby, szkodniki oraz niesprzyjające warunki.
Ważne jest, aby używać do podlewania kwiatów ostudzonego wywaru. Większość gatunków dokarmiać w ten sposób można raz na dwa-trzy tygodnie. Bananowo-cynamonowa mieszanka najlepiej działa na:
- skrzydłokwiaty,
- anturium,
- draceny,
- paprocie.
Szukasz sprawdzonych sposobów na łatwiejsze i przyjemniejsze życie? Sprawdź nasze praktyczne porady, które pomogą ci zaoszczędzić czas, uniknąć błędów i czerpać radość z codziennych obowiązków. Więcej w sekcji PORADY na kobieta.interia.pl









