Reklama

Reklama

Zanim usiądziesz przy stole - aperitif

Podczas aperitifu podaje się małe przekąski. Obecnie, w dobie popularności zdrowej żywności, słone przekąski typu krakersy czy orzeszki są zastępowane specjalnymi kompozycjami z użyciem warzyw, małych kawałków mięsa czy owoców morza. Ewoluował też sposób serwowania tych przekąsek. Popularne się stało podawanie ich w niewielkich szklaneczkach zwanych verrines lub... na łyżeczkach.

Reklama

Osobną sprawą są podawane na aperitif trunki. Francuzi częstują swych gości lampką wina, szampana, ale też mocniejszymi alkoholami, np. whisky. Nie zapomnijmy też o jednym z ulubionych aperitifów, jakim jest pastis, czyli anyżówka podawana z odrobiną schłodzonej wody, która nadaje napitkowi charakterystycznej, mlecznobiałej barwy. Panie chętnie wybierają białe wino podane z odrobiną likieru z czarnej porzeczki, to tzw. kir, choć zapytani, czy napijemy się "blanc-cassis" powinniśmy wiedzieć, że to o ten napitek chodzi. Na aperitif podawane są również bezalkoholowe koktajle na bazie soków owocowych. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje