Reklama

Reklama

Zdrowe słodycze – z czego powinny być zrobione?

„Zdrowe słodkości” dla wielu z nas brzmi jak oksymoron. Słodycze utożsamiamy raczej z grzeszkiem żywieniowym a nie ze zbilansowaną, prawidłową dietą. Czy jest możliwe wyprodukowanie takich pyszności o składzie bezpiecznym dla naszego zdrowia?

Biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, przetworzone, chemicznie, utwardzone tłuszcze trans, sztuczne dodatki, barwniki i  aromaty- czytając etykiety większości słodkich przekąsek możemy solidnie się przerazić. Niestety, rzadko kiedy potrafimy całkowicie zrezygnować z łakoci. Sięgamy po cukierki, mimo świadomości, że mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Tymczasem na rynku znaleźć można prawdziwie zdrowe słodycze, pozbawione oleju palmowego, sztucznych, absolutnie zbędnych, dodatków czy nawet białego cukru!

Słodki problem

Reklama

Podstawowym argumentem przeciwko słodyczom jest obecność w nich białego cukru. Powszechnie dodawany do cukierków, słodkich kremów czy innych łakoci rafinowany biały cukier produkowany z buraków, pozbawiony jest wszystkich substancji odżywczych, przez co dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii.  Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że po  zjedzeniu więcej niż jednego cukierka odczuwamy napad wilczego głodu. Wówczas sięgamy po coraz więcej łakoci i cały cykl się zapętla. W ten sposób przyswajamy tylko nadprogramowe kalorie, które przekładają się na zbędne kilogramy. Nadmierne spożycie cukru jest jedną z głównych przyczyn otyłości. Powoduje obniżenie odporności, a co za tym idzie wzrost podatności na infekcje. Pod jego wpływem w naszym organizmie spada poziom chromu, miedzi, a także witamin z grupy B. Skóra staje się matowa i szybciej się starzeje. Osoby regularnie spożywające biały cukier mają często problemy z cholesterolem, miażdżycą, owrzodzeniami jelita grubego, a także chorobą zwyrodnieniową stawów czy dolegliwościami ze strony trzustki. Długotrwałe nadmierne spożycie może prowadzić również do rozwoju cukrzycy typu II.

Wielu producentów słodyczy zastępuje cukier czymś jeszcze gorszym: syropem glukozowo-fruktozowym. Otrzymuje się go ze skrobi kukurydzianej, którą pod wpływem sztucznie otrzymywanych enzymów i kwasów przetwarza się w syrop. Jest znacznie tańszy w produkcji od cukru i bardziej wydajny. Podczas obróbki syrop traci wszelkie cenne składniki i staje się dawką pustych kalorii, których nadmierne spożycie prowadzi do rozwoju miażdżycy. Czym w takim razie zastąpić te niezdrowe składniki nie rezygnując ze słodkiego smaku?

Cukier pełen zalet

Wbrew pozorom nie wszystko, co słodkie, musi być złe! Dietetycy i fani zdrowego odżywiania polecają cukier kokosowy. Na szczęście w ofercie marki Super Krówka znaleźć można krówki, czekolady czy słodkie kremy słodzone tylko cukrem kokosowym. Jakie ma on zalety? Choć wyglądem i smakiem przypomina cukier trzcinowy, jest od niego o wiele zdrowszy. Nie dość, że ma mniej kalorii niż biały cukier, to jeszcze w dodatku ma bardzo niski indeks glikemiczny i może być śmiało stosowany przez diabetyków. W cukrze z palmy kokosowej można znaleźć też spore ilości potasu, cynku, żelaza, magnezu czy wapnia. Dzięki takim właściwościom paczka krówek Super Krówka zaspokaja znaczny procent zapotrzebowania na te składniki mineralne.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans, obecne w większości słodyczy, to jedne z najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Ich obecność w diecie mocno przyczynia się do rozwoju  cukrzycy typu 2 i wielu chorób układu krwionośnego. Zatykają żyły i mogą prowadzić do zawałów czy udarów. W dodatku tłuszcze trans przekładają się na problemy z płodnością (zarówno kobiet jak i mężczyzn) i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz nienarodzonego dziecka.

Czym są tłuszcze trans? Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans są izomerami tłuszczy roślinnych, które powstają  w czasie uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych.  Choć same oleje roślinne są zdrowe,  to w procesie utwardzania zmieniają swoje właściwości i z sprzymierzeńców stają się wrogami naszego zdrowia.  Na szczęście nie jesteśmy skazani tylko i wyłącznie na niezdrowe słodkości na bazie tłuszczów trans. Super Krówka  proponuje kremy czekoladowe i inne przysmaki na bazie naturalnie pozyskiwanych, nie przetwarzanych chemicznie tłuszczów roślinnych ze słonecznika i oleju kokosowego. Te tłuszcze nie tylko dobrze wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, ale mają także witaminę E i smak, który przekłada się na wysoką jakość słodyczy.

Alergeny

Zdrowe składniki to także takie, które nie wywołują reakcji alergicznej. Niestety, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że wiele popularnych łakoci opiera się na składnikach mogących wywołać nieprzyjemne dolegliwości.

Dziś wiele osób boryka się z nietolerancją laktozy czy alergią na białko mleka krowiego. Kazeina, białko zawarte w mleku, jest uważana za najczęściej występujący alergen pokarmowy. Po spożyciu w nawet niewielkich ilościach przez osobę uczuloną, mogą pojawić się objawy takie jak pokrzywka, ból brzucha czy problemy jelitowe. Podobny problemy może powodować również zawarta w mleku laktoza, której nietolerancja często pojawia się wraz z wiekiem, w wyniku spadku aktywności laktazy w organizmie.

Aby uniknąć uciążliwych dolegliwości, wystarczy sięgać po  wegańskie słodycze oparte na mleku roślinnym.  Warte polecenia są łakocie, które przygotowano z mleka kokosowego.  Mleko kokosowe jest nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas i selen! Z tego powodu receptury słodyczy przygotowanych przez Super Krówkę bazują na mleku z orzechów kokosa.. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że nie zawierają glutenu, a do ich produkcji używane są o wiele zdrowsze niż fistaszki, orzechy laskowe i pistacje.

Zdrowe znaczy EKO

Zdrowe słodycze to nie tylko takie z niskim indeksem glikemiczny, pozbawione alergenów. Tego typu produkty powinny mieć przejrzysty skład, bez sztucznych dodatków, aromatów czy barwników. Do ich wytworzenia wykorzystuje się wyłącznie naturalne produkty o minimalnym stopniu przetworzenia. Dzięki wykorzystaniu ekologicznych surowców są one bogate w witaminy i mikroelementy, a przede wszystkim bezpieczne dla naszego zdrowia. Po takie słodycze możemy sięgać bez żadnych wyrzutów sumienia! Widząc na opakowaniu oznaczenie weganfriendly i certyfikat ekologicznego rolnictwa możemy być pewni, że słodycze pełne są zdrowych składników i etycznie przygotowane.

Artykuł powstał we współpracy z marką Super Krówka.

INTERIA.PL/Informacja prasowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje