Zimą zajadamy się nimi na potęgę. Choć są zdrowe, mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości
Mandarynki to nieodłączny element jesienno-zimowego jadłospisu. Są zdrowe, słodkie, a wielu osobom kojarzą się także z przytulnymi wieczorami spędzanymi w domowym zaciszu oraz świętami. Choć dla większości z nas owoce są pysznym i zdrowym sposobem na dostarczenie witamin w chłodnych miesiącach, nie każdy może jeść je bez ograniczeń. W jakich sytuacjach lepiej zrezygnować z mandarynek, aby uniknąć przykrych dolegliwości?

Spis treści:
- Rozpoczynamy sezon na cytrusy
- Komu szkodzą mandarynki?
- Mandarynki a problemy żołądkowe
- Metryka jest ważna
- Jakie właściwości mają mandarynki?
- Zwróć uwagę w sklepie. Jak wybierać dobre i słodkie mandarynki?
Rozpoczynamy sezon na cytrusy
Gdy dni stają się krótsze, a temperatura spada, w sklepach pojawiają się skrzynki pełne pomarańczowych mandarynek. Wyglądają jak kawałek słońca w kieszonkowym rozmiarze, więc nic dziwnego, że właśnie o tej porze roku sięgamy po nie wyjątkowo chętnie. Tym bardziej że brakuje nam lokalnych owoców prosto z drzewa lub krzewu. Sezon na cytrusy rozpoczyna się jesienią i trwa aż do późnej zimy. Choć są dostępne przez cały rok, właśnie teraz mandarynki są najsmaczniejsze, najbardziej soczyste i pełne witaminy C.
W dodatku nie wymagają skomplikowanej obróbki, a z obraniem owoców poradzimy sobie bez jakichkolwiek akcesoriów. Łatwo spakować je jako element drugiego śniadania lub lunchu na wynos. Można powiedzieć, że mandarynki stały się w Polsce owocowym symbolem zimy i Bożego Narodzenia, wypełniając swoim aromatem wszystkie wnętrza. Same zalety bez żadnych wad? Trzeba wziąć pod uwagę, że nie każdy może cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń. Kto powinien unikać mandarynek lub spożywać je w bardzo skromnej ilości?

Komu szkodzą mandarynki?
Mandarynki, podobnie jak pomarańcze czy grejpfruty, mogą powodować reakcje alergiczne. U osób uczulonych na cytrusy po ich zjedzeniu mogą wystąpić następujące objawy:
- wysypka, świąd lub pokrzywka;
- obrzęk ust, języka albo gardła;
- ból brzucha, nudności, biegunka.
Alergia na cytrusy występuje stosunkowo rzadko. Jeśli jednak po spożyciu mandarynek zauważysz jakiekolwiek niepokojące objawy, to jasny sygnał, by skonsultować się z alergologiem.
Mandarynki a problemy żołądkowe
Kto jeszcze musi uważać na te smaczne owoce? Z dużą ostrożnością powinny spożywać je osoby z problemami żołądkowymi. Mandarynki zawierają naturalne kwasy owocowe, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Zachowaj umiar i uważnie obserwuj reakcje swojego organizmu, jeśli borykasz się z refluksem, nadkwasotą czy wrzodami żołądka.
Zbyt duża ilość cytrusów może powodować lub potęgować: zgagę, uczucie pieczenia w przełyku, ból brzucha oraz wzdęcia. W takich przypadkach lepiej ograniczyć ilość mandarynek w diecie i spożywać je zawsze po posiłku - nigdy na pusty żołądek.
Metryka jest ważna
Choć mandarynki kuszą kolorem i słodkim smakiem, nie są odpowiednie dla dzieci poniżej 1. roku życia. Układ pokarmowy niemowląt jest bardzo delikatny i źle reaguje na kwasy obecne w cytrusach. Wprowadzenie ich zbyt wcześnie do diety dziecka może spowodować objawy alergiczne, ból brzucha, a także podrażnienie i zaczerwienie skóry.
Jakie właściwości mają mandarynki?
Mimo że istnieją grupy osób, które powinny zachować umiar w cytrusowej uczcie, całkowite spisywanie mandarynek na straty byłoby dużym błędem. To nie tylko pyszna przekąska, ale też solidny ładunek witaminowy.
Niewielkie cytrusy są bogatym źródłem witaminy C, niezbędnej dla odporności i elastyczności skóry. Dodatkowo zawierają beta-karoten i flawonoidy, wspierające dobry stan narządu wzroku. Nie brakuje w nich także potasu i magnezu - korzystnych z punktu widzenia układu nerwowego oraz serca. Regularne spożywanie mandarynek może pomóc w walce z jesiennym zmęczeniem i poprawić samopoczucie.
Zwróć uwagę w sklepie. Jak wybierać dobre i słodkie mandarynki?

Na istotną kwestię uwagę zwróciła dziennikarka serwisu Interia Zdrowie Magdalena Habel, pisząc o sprawdzeniu kraju pochodzenia owoców: "Greckie czy hiszpańskie mają zdecydowanie krótszą drogę do przebycia niż te z krajów poza Europą. Skoro tak, to nie wymagają tak dużej ilości chemii do transportu. Poza tym im krótsza podróż, tym później można zebrać owoce". To z kolei przekłada się na lepszy smak mandarynek, które pojawiają się w naszych sklepach.
Warto również dokładnie przyjrzeć się każdej sztuce, której kupno rozważamy. Smaczne mandarynki cechują się gładką, jędrną i lekko błyszczącą skórką. Zbyt miękka lub pomarszczona może świadczyć o przesuszeniu owoców. Im bardziej intensywny, pomarańczowy kolor, tym mandarynka jest dojrzalsza i słodsza.
Nie miej oporów przed wzięciem jej do ręki. Cięższe mandarynki są zwykle bardziej soczyste. Powinny mieć również intensywny i przyjemny, cytrusowy aromat.
Znajdź codzienną dawkę inspiracji od urody i zdrowia po podróże i styl życia. Sprawdź, co nowego na kobieta.interia.pl









