Zjedz, gdy przychodzi ochota na słodkie. Batoniki i cukierki nie będą kusić
Oto jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka - słodkie, pożywne i pełne cennych składników odżywczych. Od wieków daktyle stanowią nie tylko źródło energii, ale także element medycyny naturalnej. Dziś wracają do łask jako zdrowsza alternatywa dla słodyczy, hamująca apetyt na niezdrowe przekąski.

Spis treści:
- Daktyle od wieków uzupełniają energię
- Daktyle świeże a suszone
- Czy diabetycy mogą jeść daktyle?
- Owoce pomogą powstrzymać apetyt na słodycze
Daktyle od wieków uzupełniają energię
Historia daktyli jest naprawdę długa. Pochodzą z terenów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a ich kariera rozpoczęła się już pięć tysięcy lat temu. Palma daktylowa nazywana była "drzewem życia". To właśnie jej owoce stanowiły podstawowy pokarm Beduinów podczas długich wędrówek po pustyni. Dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych dostarczały im energię niezbędną podczas wyczerpujących podróży.
Daktyle świeże a suszone
W sklepach spotykamy przede wszystkim daktyle suszone, które chętnie wykorzystujemy do wypieków czy owsianek. Coraz częściej dostępne są także świeże owoce, a oba warianty mają swoje zalety.

Świeże daktyle są bardziej miękkie i mniej kaloryczne. Stanowią bardzo dobre źródło witaminy C, a ich smak jest delikatny. Z kolei suszone daktyle cechują się skoncentrowaną ilością cukrów i błonnika. Należy pamiętać, że zawierają więcej kalorii, mają też wyższy indeks glikemiczny. Dla porównania: w przypadku świeżych owoców IG wynosi 43-54, a suszonych aż 120. Jednocześnie nadają się do długiego przechowywania i mogą być traktowane jako naturalny słodzik do deserów czy koktajli.
Czy diabetycy mogą jeść daktyle?
Kojarzone jako bardzo słodkie i wypełnione węglowodanami prostymi stają się produktem, który w diecie cukrzycowej jest zakazany. Okazuje się jednak, że świeże daktyle są w niej dopuszczalne, o ile nie zajadamy się nimi codziennie. Należy również nie przesadzać z ilością - trzy sztuki na jeden raz w zupełności wystarczą, by nacieszyć się ich smakiem i właściwościami. W razie ewentualnych wątpliwości, zawsze warto najpierw skonsultować się z lekarzem, który jest w stanie rzetelnie ocenić naszą sytuację.
Taki limit warto narzucić sobie również w przypadku, gdy nie zmagamy się z problemami na tle cukrzycy. Przesada nigdy nie jest wskazana, niezależnie od stanu zdrowia.
Owoce pomogą powstrzymać apetyt na słodycze
Wśród właściwości daktyli wyróżnia się ich zdolność do szybkiego uzupełnienia energii, z której chętnie korzystają osoby aktywnie uprawiające sport. Owoce są bogate w błonnik, więc zapobiegają zaparciom i wspierają pracę jelit. Duża ilość potasu i magnezu przekłada się na korzystny wpływ na układ nerwowy oraz serce. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają także łagodzić stany zapalne w organizmie.
Okazuje się, że daktyle to doskonały sposób na walkę z niepohamowaną ochotą na słodycze. Intensywny, karmelowy smak zaspokaja potrzebę sięgnięcia po ciasto, cukierki czy batoniki, więc łatwiej wytrwać w swoich dietetycznych postanowieniach i dbać o zdrową dietę. Bez częstych odstępstw w postaci słodkich grzeszków ze sklepowej półki z łakociami albo cukierni.










