Reklama

Kolacje z pięciu stron świata

Pogoda nie zachęca do spacerów, ale zamiast nudzić się w domu, możesz wyruszyć w pełną przgód kulinarą podróż. Przygotuj jedną z 5 kolacji i rozkoszuj się smakami świata.

Kolacja we francuskim stylu

Tournedos a la rossini

Składniki:

- 400 g polędwicy wołowej,
- 100 g wątróbki gęsiej,
- sos pieczeniowy lub sos demiglace,
- 20 g pasty z trufli,
- 200 g sklarowanego masła,
- 50 ml koniaku,
- sól,
- pieprz,
- bagietka

Przygotowanie:

Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Na sklarowanym maśle pozostałym po smażeniu mięsa zrobić grzanki z pokrojonej bagietki. Posmarować 5 g pasty truflowej. Na patelni bez tłuszczu usmażyć plastry wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę położyć plaster wątróbki. Wszystko oblać sosem pieczeniowym.

Reklama

Sałatka nicejska

Składniki:

- 750 g zielonej fasolki,
- sól,
- 4 jajka,
- 500 g pomidorów,
- 2 cebule,
- główka sałaty rzymskiej,
- puszka tuńczyka,
- 2 gałązki tymianku,
- jedna gałązka rozmarynu,
- 2 gałązki bazylii,
- 4 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 6 łyżek oleju,
- pieprz,
- łyżeczka cukru,
- oliwki i kawałki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Fasolkę, umyć, pokroić, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15-20 minut, odcedzić. Jajka gotować 8-10 minut, przelać zimną wodą, pokroić na 8 części. Pomidory pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Sałatę potargać na małe kawałki. Tuńczyka osączyć. Z ziół oberwać listki. Ocet zmieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Stopniowo wmieszać olej, dodać zioła. Przygotowane składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Wymieszać. Dekorować oliwkami i kawałkami cytryny.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Mousse au chocolat

Składniki na 4 porcje:

- 125 g gorzkiej czekolady,
- 60 g masła,
- 3 jajka,
- 50 g cukru pudru,
- 2 cl koniaku,
- 100 g śmietany,
- ok 25 g kuwertury do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem włożyć do małego rondelka i nieustannie mieszając stopić na małym ogniu (można to zrobić również na parze). Odstawić do ostygnięcia. Jajka rozdzielić. Żółtka zmieszać z cukrem pudrem, a następnie dodać koniak i stopioną czekoladę. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać. Krem czekoladowy rozdzielić do 4 salaterek i odstawić na 1-2 godziny w zimne miejsce. Śmietanę ubić (nie słodzić!). Na krem nakładać trochę bitej śmietany, dekorować kawałkami kuwertury.
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal

Kolacja w stylu włoskim

Spaghetti Bolognese

Składniki:

- 40 makaronu spaghetti,
- mały koncentrat pomidorowy,
- 30 dag mięsa mielonego,
- sól, pieprz,
- bazylia, oregano, majeranek,
- szklanka bulionu,
- cebula,
- czosnek (ząbek),
- 1 marchewka,
- 1/2 selera,
- 20 dag pieczarek,
- szczypta cukru,
- olej,
- parmezan

Przygotowanie:

Warzywa obierz, oczyść. Posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w maleńką kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na oleju zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę, pieczarki i seler. Smaż 4 min. Dołóż mięso i mieszając przysmaż. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zioła do smaku. Zalej bulionem. Przykryj i duś około 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy odcedź. Przełóż do dużej miski. Gotowy sos ponownie dopraw, wyłóż na makaron. Posyp parmezanem.
Porcja zawiera: 415 kcal

Sałatka włoska

Składniki:

- 1 bakłażan,
- 2 małe cukinie,
- czerwona i żółta papryka,
- 3 łyżki czarnych oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy,
- 20 listków bazylii,
- sól, pieprz,
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w oliwie

Przygotowanie:

Paprykę włóż do gorącego piekarnika 200 st. C opiekaj 20 minut. Pokrój w grubsze plastry cukinię i bakłażan, oprósz solą. Ułóż na ruszcie w piekarniku 200 st. C i piecz ok. 10 minut. Paprykę wyjmij, ostudź, zdejmij skórkę, strąki pokrój na mniejsze kawałki. Opieczone warzywa (cukinie, bakłażany i paprykę) układaj na przemian ba dużym półmisku formując rozetkę (kwiatek). Pomiędzy nie powytykaj listki bazylii i osączone z zalewy pomidory. Sałatkę obficie skrop octem. Polej oliwą i 3-4 łyżkami zalewy z pomidorów. Oprósz solą i pieprzem. Posyp oliwkami. Dobrze ochłodź przed podaniem.

Panna cotta z owocami

Składniki na 4 porcje:

- laska wanilii,
- 2 kubki (po ok 250 g ) śmietanki,
- 50 g cukru,
- 2 listki żelatyny,
- puszka moreli,
- 150 g malin,
- 2 łyżki soku z cytryny6 łyżek amaretto,
- 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozciąć i zagotować ze śmietanką i cukrem. Na średnim ogniu gotować ok. 15 minut. Żelatynę włożyć do zimnej wody. Śmietankę zdjąć z ognia i ostudzić. Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić w śmietance. Wlewać do małych foremek (po ok. 100 ml) i odstawić na 4-5 godzin w chłodne miejsce. Morele odsączyć i pokroić. Maliny ostrożnie umyć i osuszyć. Sok cytrynowy, amaretto i mód wymieszać i do tak przygotowanej zalewy włożyć owoce na około 10 minut. Panna cottę wyjąć z foremek, układać na talerzykach razem z owocami, lekko skropić zalewą. Dekorować listkami melisy.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2350 kJ/561 kcal

Hiszpańska kolacja

Krewetki z czosnkiem

Składniki na dwie porcje:

- 4 ząbki czosnku,
- cytryna,
- 300 g krewetek (bez skorupek),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki Brandy,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- pół pęczka pietruszki

Przygotowanie:

Czosnek obrać i pokroić w słupki. Cytrynę umyć, przepołowić - jedną połówkę pokroić w plasterki, druga wycisnąć. Krewetki umyć i osączyć. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażać krewetki przez minutę z każdej strony. Dodać czosnek, przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wlać Brandy, sok z cytryny, 200 ml wody i przecier pomidorowy, zamieszać. Gotować jeszcze przez minutę. Dekorować posiekaną pietruszką i plasterkami cytryny. Podawać ze świeżą bagietką.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/350 kcal.

Crema catalana

- 6 jajek,
- 2 i pół szklanki śmietanki,
- ćwierć szklanki mleka,
- 2-3 laski cynamonu,
- 1 cytryna,
- cukier puder (ok. pół szklanki),
- półtora łyżki cukru brązowego,
- mielony cynamon

Przygotowanie:

W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę, dodać 3 paski skórki z cytryny i laski cynamonu. Kiedy masa będzie niemal wrzała, należy zdjąć garnek z palnika, odstawić na 3-5 minut do wychłodzenia, a następnie przecedzić. Wyrzucić laskę cynamonu i skórkę cytrynową.

Żółtka z 5 jajek i jedno całe jajko utrzeć z 1/3 szklanki cukru pudru na gładką masę i dodać do podgrzanej śmietanki. Rozlać do żaroodpornych miseczek.

Miseczki wstawić do brytfanny wypełnionej wrzątkiem i umieścić w lekko nagrzanym piekarniku. Piec, aż do ścięcia się masy (ok. 30-40 minut). Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu, cukier brązowy i łyżkę cukru pudru wymieszać posypać deser. Aby skarmelizować warstwę cukru i cynamonu, desery lekko spryskać wodą wstawić do silnie nagrzanego piekarnika na kilka minut.

Kolacja grecka

Grecki półmisek mięs

Składniki na 4 osoby:

- ząbek czosnku,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 żółtko,
- sól, czarny pieprz,
- 1/2 łyżeczki curry,
- pęczek pietruszki,
- 4 kotlety jagnięce (po 125 g),
- 250 g sera owczego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki panierki,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 mała papryka zielona,
- 1/2 puszki pomidorów,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- szczypta cukru,
- sos Tabasco,
- pęczek tymianku,
- 12 łyżek oleju,
- cytryna,
- 1/2 słoika (42 g) oliwek

Przygotowanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać, jedną posiekać w drobną kostkę, pozostałe w krążki. Mięso mielone wyrobić z żółtkiem, posiekaną cebulką i czosnkiem. Doprawić solą pieprzem i curry. Pietruszkę umyć, osuszyć, część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i dodać do mięsa, wyrobić, formować frykadelki. Kotlety jagnięce opłukać, osuszyć. Ser owczy przekroić na 4 części. Jajko rozbić. Ser obtaczać w jajku a następnie w panierce. Papryki umyć, poprzekrawać, opiec na grillu, zdjąć skórkę. Pomidory z puszki i przecier pomidorowy wymieszać, doprawić solą, pieprzem cukrem i Tabasco. Tymianek umyć, osuszyć, oberwać listki, część odłożyć, resztę wmieszać do sosu. Olej rozgrzać na patelni i smażyć frykadelki z obu stron. Kotlety jagnięce obsmażać 4-5 minut. Doprawić solą, pieprzem i pozostałym tymiankiem. Sos podgrzać. Rozgrzać olej i opiekać kawałki sera na złoty kolor. Paprykę i pokrojoną w krążki cebulę również lekko obsmażyć i oprószyć pieprzem. Cytrynę pokroić w cząstki. Frykadelki, kotlety jagnięce, ser nakładać na talerze razem z papryką i krążkami cebuli. Dekorować pokrojoną cytryną, oliwkami i pietruszką. Podawać z sosem. Idealnym dodatkiem będzie chlebek pita.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 4280 kJ/1022 kcal

Tzatzyki

Składniki:

1 serek homogenizowany (zwykły); kubek kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu, 4 ząbki czosnku, ogórek (długi), koperek, sól.

<b>Przygotowanie</b>

Posiekać drobniutko czosnek, koperek i ogórek.

Wymieszać serek homogenizowany oraz śmietanę (lub naturalny jogurt).

Wszystko razem wymieszać. Miskę przykryć i włożyć do lodówki, aby sos się schłodził.

Ravani - ciasto pomarańczowe

Składniki:

- 100 g masła lub margaryny,
- 60 g cukru,
- 3 jajka,
- 10 g startej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g mąki,
- sól,
- sok z jednej pomarańczy,
- 50 g kaszy manny,
- 30 g płatków migdałowych
Na syrop:
- 175 g cukru,
- łyżka koniaku

Przygotowanie:

Miękki tłuszcz utrzeć z połową cukru. Kolejno dodawać żółtka, ciągle ucierając. Skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, kaszę manną i migdały dodać do masy, wymieszać. Białka z jajek ubić na sztywną pianę stopniowo dodając resztę cukru. Pianę wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę. Przykryć folia aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 175 st. C. Po około 30 minutach pieczenia odkryć ciasto. Zostawić do ostygnięcia. Cukier zagotować z 6-7 łyżkami wody, chwilę pogotować i dodać łyżkę koniaku. Gotowym syropem polać ciasto. Ciasto pokroić w romby.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal

Kolacja niemiecka

Soczyste naleśniki że szpinakowo-mięsnym nadzieniem

Składniki na 2 osoby:

- 125 g mąki,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 50 g sera Gouda,
- 2 cebule,
- 50 g masła lub margaryny,
- 250 g mieszanego mięsa mielonego,
- sól,
- biały pieprz,
- słodka papryka,
- 1 łyżka ciemnej bazy do sosów,
- 250 g liści szpinaku,
- natka pietruszki

Przygotowanie:

Na naleśniki: mąkę, mleko, jajka i 1/4 łyżeczki soli wyrobić w misce na gładką masę. Odstawić. Ser zetrzeć na grubej tarce. Cebule pokroić w kostkę. Rozgrzać10 g tłuszczu i obsmażyć na nim połowę cebuli. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dolać 100 ml wody. Dodać bazę do sosów, zamieszać i wszystko zagotować. Szpinak przebrać i dokładnie wymyć. Następne 10 g tłuszczu rozgrzać w naczyniu i obsmażyć na nim pozostałą cebulę. Dodać szpinak i dusić. Doprawić solą i pieprzem. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni i kolejno smażyć 4 średniej wielkości naleśniki. Gorące naleśniki przekładać szpinakiem, serem i masą mięsną. Ostatni naleśnik udekorować resztką sera. Taką wieżę z naleśników wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści. Dekorować pietruszką.
Czas przygotowania: 60 minut

Napój bananowy

Składniki na 2 osoby:

- 1 banan,
- sok z 1 cytryny,
- 50 g cukru,
- 500 ml mleka

Przygotowanie:

Banana obrać. Odkroić 6 cienkich plasterków, skropić sokiem z cytryny. Resztę banana, soku z cytryny i cukier zmiksować malakserem. Wlać mleko i wymieszać. Napój bananowy rozlać do szklanek i dekorować plasterkami banana.
Czas przygotowania: 10 minut

Sałatka z pomidorów i oliwek

Składniki na 2 osoby:

- 2 pomidory,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 10 czarne oliwki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- grubo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Oliwki osączyć. Plasterki pomidora rozłożyć na talerzykach. Dodać plasterki czosnku, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Na środku ułożyć oliwki.

Czas przygotowania 10 minut
Jedna porcja zawiera 590 kJ/141 kcal

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama