Reklama

Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

Francuskie czekoladowe makaroniki

Składniki na 40-45 sztuk:
- 400 g cukru pudru,
- 25 g mąki,
- 50 g kakao,
- 100 g mielonych migdałów bez skórki,
- 4 białka z jajka,
- szczypta soli,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 100 g śmietany
Przygotowanie:
Cukier puder, mąkę i kakao przesiać do miski, wymieszać. Dodać migdały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i na wyłożonej papierem blasze co 5 cm wyciskać małe porcje. Piec w nagrzanym do 200 st. Piekarniku ok 12 minut (nie otwierać piekarnika podczas pieczenia).
Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę. Na makaroniki nakładać nieco masy i przykrywać drugim ciastkiem. Lekko docisnąć.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal

Irlandzkie torciki Guinessa

Składniki:
- 175 g rodzynek,
- 50 g kandyzowanych owoców,
- 25 g siekanych migdałów,
- 125 g mąki,
- 60 g masła,
- 100 g brązowego cukru,
- skórka starta z jednej cytryny,
- szczypta sody,
- 75 ml piwa Guinness,
- jajko,
- cukier puder,
- papierowe foremki
Przygotowanie:
Rodzynki i owoce kandyzowane zmiksować, zmieszać z migdałami. Dodać mąkę, tłuszcz, cukier, skórkę z cytryny, przyprawę do pierników, kawę i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach letniego piwa. Resztę piwa wymieszać z jajkiem. Wszystko dodać do ciasta i wyrobić. Foremki składać po 2 i napełniać ciastem do 3/4 wysokości.. Układać na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20-25 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 210 kJ/50 kcal

Włoskie ciasteczka z orzeszkami piniowymi

Składniki:
- 200 g mielonych migdałów bez skórki,
- 100 g posiekanych orzeszków piniowych,
- 300 g cukru,
- szczypta soli,
- starta skórka z połowy cytryny,
- 2 białka,
- 50 g całych orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Migdały, siekane orzeszki, cukier, sól i skórkę z cytryny wymieszać w misce. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Kawałki ciasta wielkości wiśni układać na wyłożonej papierem blasze, zostawiając odstępy. Na każdym ciastku układać po dwa całe orzeszki piniowe. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez ok. 10 minut.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 160 kJ/38 kcal

Hiszpański nugat

Składniki na ok. 60 sztuk:
- 150 g kandyzowanych owoców egzotycznych,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 200 g cukru,
- 100 g miodu,
- 200 g orzechów macadamia,
- 200 g migdałów bez skórki, - 150 g cukru pudru,
- wafli (12x20 cm)
Przygotowanie:
Kandyzowane owoce grubo posiekać. Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Cukier, miód i 150 ml wody gotować ok. 5 minut. Do powstałego syropu stopniowo wmieszać drobno posiekane migdały i orzechy. Ponownie zagotować i gotować jeszcze 15 minut. Wmieszać cukier puder, czekoladę i owoce. Nugat rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach 36x20 cm. Z jednej strony zdjąć papier i przyłożyć 3 wafle. Obrócić, zdjąć papier z drugiej strony, przyłożyć wafle. Odstawić na 30 minut. Pokroić na 60 kawałków.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal

Tajskie placuszki z imbirem

Składniki na 40 sztuk:
- 50 g sezamu,
- cytryna,
- 200 g masła,
- 200 g + 2 łyżki cukru pudru,
- jajko,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 2 łyżki miodu,
- 400 g mąki,
- 200 g konfitury imbirowej,
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Z cytryny zetrzeć skórkę. Sezam, skórkę cytrynową, masło, 100 g cukru pudru, jajko, sól, olej sezamowy, miód i mąkę wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 3 mm) i pokroić na ok 80 kwadratów (6x6cm).
W połowie kwadratów wyciąć małe motywy świąteczne. Piec kolejno na wyłożonych papierem blachach w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 6-8 minut. Ciastka wyjąć i odstawić do ostudzenia.
100 g cukru pudru i 1-2 łyżki soku cytrynowego wymieszać. Masę nałożyć do woreczka, obciąć róg i wyciskać masę, zdobiąc ciastka z wyciętymi motywami.
Konfiturę podgrzać i rozsmarować na całych kwadratach. Na wierzch nałożyć powycinane kwadraty. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 500 kJ/119 kcal

Szwedzkie keksy - łosie

Składniki na 25 keksów:
- 2 jajka,
- 250 g masła,
- 125 g cukru,
- 400 g maki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 250 g cukru pudru,
- barwniki spożywcze
Przygotowanie:
1 jajko rozdzielić. Masło, cukier, jajko i żółtko wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Ciasto rozwałkować i foremką wycinać łosie. Ciastka piec na wyłożonej papierem blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 10 minut.
Białko z jajka i cukier puder ubić przy pomocy robota kuchennego. Powstały lukier podzielić i części zafarbować barwnikami spożywczymi. Dekorować nim ciasteczka.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

Szwajcarskie góry czekoladowe

Składniki na 40 sztuk:
- 125 g mąki,
- żółtko,
- 60 g cukru,
- cukier waniliowy,
- 60 g masła,
- 200 g czekolady z miodem i migdałami Toblerone,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 150 g mlecznej czekolady,
- 250 g siekanych migdałów,
- 3 łyżki galaretki porzeczkowej,
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę, żółtko, 30 g cukru, cukier waniliowy i masło wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić w zimne miejsce. Ciasto rozwałkować i wyciąć 40 krążków (3 cm średnicy). Ciastka piec na wyłożonej papierem blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C przez 12-15 minut.
Toblerone, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej.
Migdały skarmelizować z cukrem na patelni. Zdjąć, ostudzić i pokruszyć. Migdały dodać do masy czekoladowej. Masę nieco przestudzać. Galaretkę rozpuścić i posmarować nią upieczone krążki, na każdy krążek nałożyć trochę masy czekoladowej.
Pozostałą czekoladę rozpuścić i polać nią ciastka. Ostawić do zastygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 120 minut
Jedna porcja zawiera: 580 kJ/139 kcal

Nowojorskie gwiazdki

Składniki na ok 25 sztuk:
- 250 g mąki,
- 30 g mielonych migdałów bez skórki,
- 300 g cukru pudru,
- 120 g masła,
- jajko,
- 1-2 łyżki zimnego mleka,
- 150 g masy marcepanowej,
- 30 g suszonej żurawiny,
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej,
- białko z 1 jajka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- barwniki spożywcze,
- mąka do podsypywanie
Przygotowanie:
Mąkę i migdały umieścić w misce. Do miski przesiać 100 g cukru pudru. Jajko rozdzielić. Do składników dodać żółtko, masło i mleko. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Masę marcepanową podzielić na małe kawałki. Zmiksować z żurawiną i skórką pomarańczową. Dodać białko i 4 łyżki zimnej wody. Wyrobić na gładką masę. Połowę ciasta rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać gwiazdki i układać na wyłożonej papierem blasze. Gwiazdki posmarować przygotowaną masą.
Z pozostałego ciasta również wyciąć gwiazdki i ułożyć je na tych posmarowanych masą.. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez15-20 minut.
200 g cukru pudru przesiać, dodać białko i sok z cytryny, ubić przy pomocy robota kuchennego. Lukier podzielić na dwie części i zafarbować barwnikami spożywczymi. Lukier umieścić w małych woreczkach, odciąć rogi i dekorować ciastka. Odstawić do zastygnięcia.
Czas przygotowania: 150 minut
Jedna porcja zawiera: 370 kJ/88 kcal

Austriackie ciasteczka husarskie

Składniki:
- 300 g mąki,
- 80 g mielonych orzechów laskowych,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 200 g masła,
- 2 żółtka,
- 120 g konfitury porzeczkowej lub wiśniowej,
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę, orzechy, cukier, cukier waniliowy, tłuszcz i włożyć do miski i wyrobić na kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Formować kuleczki o średnicy ok 2 cm. i układać na blasze wyłożonej papierem. W każdej kuleczce wycisnąć małe wgłębienie. Konfiturę lekko podgrzać i nakładać łyżeczką do wyciśniętych wgłębień. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 15 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania 1 godzina
Jedna porcja zawiera: 160kJ/ 40 kcal.

Holenderskie herbatniki świąteczne

Składniki na ok. 62 sztuki:
- 175 g mąki,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
- 75 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- jajko,
- 125 g masła,
- 200 g masy marcepanowej,
- 60 cukru pudru,
- 75 g konfitury morelowej,
- łyżka portweinu,
- 125 g czekolady,
- 20-25 g drobno posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w misce. Dodać jajko, masło i wyrobić wszystko przy pomocy robota kuchennego. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Masę marcepanową wyrobić z cukrem pudrem, rozwałkować na posypanej cukrem pudrem powierzchni i wyciąć 62 trójkąty.
Ciasto rozwałkować (3 mm grubości) i również pokroić na 62 kawałki.
Ciastka ułożyć na wyłożonych papierem blachach i piec kolejno w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8-10 minut.
Konfiturę morelową i portwein pogrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Ciastka posmarować konfiturą i nałożyć na nie trójkąty z marcepanu.
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i posmarować nią ciastka. Jeden róg każdego ciastka posypać posiekanymi pistacjami. Odstawić do zastygnięcia.

Ciastko kopenhaskie z kompotem śliwkowym

Składniki na 12 szt:
- słoik (720 ml) śliwek,
- sos waniliowy w proszku,
- opakowanie (450 g) ciasta francuskiego mrożonego,
- żółtko,
- 2 łyżki mleka,
- 6 łyżek cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Śliwki osączyć. 4 łyżki soku ze śliwek i sos waniliowy w proszku wymieszać. Pozostały sok zagotować, dodać rozpuszczony sos waniliowy. Gotować ok. 1 minuty mieszając. Dodać śliwki. Płaty ciasta ułożyć na posypanej mąką powierzchni, pozwolić im odtajać, a następnie poprzekrawać na pół.
Rogi ciasta zawinąć do środka i docisnąć. Mleko roztrzepać z żółtkiem i posmarować ciastka, a następnie ułożyć na nich owoce. Oprószyć cukrem zmieszanym z cynamonem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciastka. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 12-16 minut. Ciastka doskonale smakują z bitą śmietana z cynamonem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Fińskie wiatraczki świąteczne

Składniki na ok. 35 sztuk:
- 125 g miękkiego masła,
- 75 g cukru,
- skórka starta z połowy pomarańczy,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 225 g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g powidła,
- cienko obrana skórka z połowy pomarańczy,
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Masło, cukier, startą skórkę i sól ubić za pomocą robota kuchennego na gładka masę. Dodać 1 jako. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać, szybko wyrobić (ręcznie). Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny w zimne miejsce. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty (ok. 6x6 cm). Kwadraty układać na wyłożonych papierem blachach. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę powidła. Kwadraty ponacinać na rogach (na ok. 2 cm). Co drugi róg zagiąć do środka, lekko docisnąć. Jajko roztrzepać i posmarować ciastka. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8-10 minut.
Ze skórki pomarańczowej wycinać małe gwiazdki, lekko je zwilżyć i obtoczyć w cukrze. Dekorować nimi wiatraczki.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 290 kJ/69 kcal

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy