Reklama

Soczysta, krucha i aromatyczna. Najlepszy przepis na pieczeń na Wielkanoc

W każdym kraju w czasie Wielkanocy na stołach serwowane są tradycyjne potrawy. We Włoszech agnello i torte rustiche, w Hiszpanii sopa de ajo, w Stanach casserole i niekiedy quiche, a w Polsce oczywiście króluje żurek, kruchy mazurek i wielkanocna pieczeń.

Artykuł z ekspozycją partnera

Niedziela Palmowa, Droga Krzyżowa, tradycyjne święcenie pokarmów, rezurekcja, śniadanie wielkanocne i na koniec śmigus-dyngus — wszystko to składa się na tradycje Wielkanocy, najważniejszego święta w kalendarzu liturgicznym Kościoła katolickiego. Każdy więc, kto zdecyduje się przygotować świąteczne śniadanie, chce, by było jak najlepsze, zdrowe i spędzone w ciepłej, wesołej i rodzinnej atmosferze. Zwłaszcza że ten posiłek ma nie tylko piękną tradycję w naszym kraju, ale i odgrywa ważną, symboliczną rolę, będąc zwieńczeniem okresu Wielkiego Postu.

Reklama

Post, święcenie pokarmów, wspólne śniadanie — wczoraj i dziś

Obchody Wielkanocy poprzedzone są czasem wstrzemięźliwości w spożywaniu pokarmów, trwającym — ku pamiątce pobytu Chrystusa na pustyni - 40 dni. Stąd też waga, jaką od pokoleń przykładamy do wielkanocnego śniadania, w czasie którego najważniejszą rolę spełnia dzielenie się święconym jajkiem — symbolem zmartwychwstania.

Współcześnie nie święcimy już pokarmów, które nie znalazły się w niewielkim koszyczku ze święconką, w przeszłości było jednak inaczej. Wszystkie pokarmy spożywane w czasie śniadania wielkanocnego były poświęcone — w tym celu ksiądz odwiedzał każdy dom i wyświęcał cały zastawiony stół. Tym samym każdy kęs jedzenia stawał się jeszcze ważniejszy dla jedzących go rodzin. Dziś, być może już nie ze względów wiary, ale wciąż każdy kęs ma znaczenie, gdyż ważne jest, aby był nie tylko pyszny i smaczny, ale też zdrowy dla naszego organizmu.

Wieprzowina czy wołowina? Oto jest pytanie

Czy lepsza jest pieczeń wieprzowa, czy wołowa? Otóż okazuje się, że najlepsza pieczeń, to taka, która została przygotowana z mięsa najwyższej jakości, niezależnie od jego gatunku. W takie wędliny i mięsa możemy zaopatrzyć się u zaufanych lokalnych rzeźników, a także w sieci specjalistycznych sklepów Sokołów i Gzella. Dzięki temu na nasz stół trafią nie tylko sprawdzone, zdrowe produkty, ale też będziemy mieć pewność, że mięso pochodzi z polskich hodowli.

Przepis na pyszny pieczony schab z wędzonym boczkiem

Wielkanocny schab najlepiej smakuje z suszoną śliwką / fot. Martyna Taras Filmsee
Wielkanocny schab najlepiej smakuje z suszoną śliwką / fot. Martyna Taras Filmsee

Jednym ze świetnych pomysłów na wielkanocną pieczeń będzie z pewnością przygotowanie schabu ze śliwkami. Umyty i wysuszony 1-kilogramowy schab powinniśmy zawczasu przeciąć, tworząc tunel w środku, który to następnie wypełnimy 200 g suszonych śliwek. Następnie mięso nacieramy marynatą przygotowaną z: dwóch ząbków czosnku, jednej łyżeczki suszonego tymianku, jednej łyżeczki suszonego majeranku, jednej łyżeczki słodkiej papryki, dwóch łyżek miodu i dwóch łyżek oliwy, a także soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia pieczemy schab w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza, co jakiś czas polewając mięso sosem powstałym w naczyniu podczas pieczenia. Kiedy schab jest już miękki, zdejmujemy pokrywkę i pozostawiamy go w piekarniku, aby się ładnie zarumienił. Schab jest gotowy do podania, na przykład z pieczonymi ziemniakami i ćwikłą.

By wybrać odpowiednie mięso warto odwiedzić jeden z ponad 300 istniejących sklepów Sokołów lub Gzella. Możemy tam liczyć nie tylko na wysoką jakość polskich wyrobów, ale również doradztwo ze strony profesjonalnego zespołu fachowców. A jeśli zabraknie nam czasu przed Wielkanocą, istnieje również możliwość zakupu produktów przez internet.

Najważniejsze, by w przedświątecznym pośpiechu nie zagubić atmosfery tych ważnych rodzinnych świąt i szczerze cieszyć się wspólnym posiłkiem z najbliższymi.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy