Pomysły na obiady w diecie oczyszczającej owocowo-warzywnej

Dieta oczyszczająca zakłada czasowe wykluczenie innych produktów poza owocami i warzywami (w tym również soli). To właśnie one zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a także błonnika, dlatego zaleca się jeść ich jak najwięcej i jak najczęściej. Dieta przynosi zauważalne rezultaty zarówno odchudzające, jak i właśnie detoksykacyjne. Jak przyrządzać obiady na podstawie tego najnowszego trendu żywieniowego?

Zupa powinna być zblendowana na gładki krem
Zupa powinna być zblendowana na gładki krem 123RF/PICSEL

Zupa warzywna

Jarzyny umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zagotować 500 ml wody, dodać suszone oraz świeże warzywa. Gotować do miękkości. Całość zblendować na gładki krem i posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepiej wybrać sprzęt marki Philips, który zapewni idealną konsystencję, a dodatkowo jest wyposażony w specjalną osłonkę przeciwrozpryskową, która zapobiegnie pobrudzeniu kuchni nawet gdy blender pracuje z najwyższą prędkością.. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta, można rozrzedzić ją wodą.

Aksamitny krem z buraków

.

Buraki, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Buraki piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Cebulę zeszklić na patelni, pod koniec dodać wyciśniętego lub pociętego w płatki czosnku. W garnku zagotować 750 ml wody z dodatkiem mieszanki suszonych warzyw, wrzucić pokrojone warzywa i podpieczone buraki oraz cebulę z czosnkiem. Gotować do miękkości. Całość zblendować na gładki krem i skropić sokiem z cytryny. Na talerzu przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.

Ta dieta to hit. Dołącz do wyzwania!.

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

.

Cukinie myjemy, wycieramy i odcinamy ich twarde końce. Przy pomocy urządzenia zoodler ścieramy je na tarczy do spaghetti. Do kielicha blendera wrzucamy pomidory, a także skrojoną na mniejsze kawałki cebulę, dodajemy czosnku i bazylii. Całość blendujemy na gładką masę, a następnie podsmażamy chwilę na patelni. Gorący sos przelewamy na zblanszowany makaron z cukinii i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem. W tym czasie drobno siekamy świeże pietruszkę, bazylię i oregano. Gotową potrawę posypujemy zieleniną.          

Leczo warzywne

Wędzona papryka nada daniu aromat
Wędzona papryka nada daniu aromat123RF/PICSEL

Czosnek i cebulę pokroić i zeszklić w garnku z grubym dnem. Pokrojonego bakłażana upiec w wysokiej temperaturze. Pozostałe warzywa umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do garnka. Dodać zblendowane pomidory, odrobinę przecieru pomidorowego oraz przyprawy, a na koniec upieczonego (i pokrojonego) bakłażana. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.

Zupa pomidorowa z makaronem z marchewki

.

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić w garnku z grubym dnem. Pomidory pokroić w kostkę lub zblendować, dodać do garnka i chwilę podsmażyć. W oddzielnym rondelku zagotować 500 ml wody z dodatkiem suszonych warzyw. Gotowy bulion dolać do pomidorów, do smaku można dodać drobno pokrojoną bazylię. Gotować kolejne 15 minut. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć przy pomocy zoodlera na końcówce do cienkich wstążek. Następnie wiórki blanszować przez kilkanaście sekund. Ugotowaną zupę zblendować, na talerzu przyozdobić posiekanymi listkami bazylii, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i wstążkami z marchewki.

Burgery warzywne

Burgery idealnie komponują się z sałatką z czerwonej kapusty
Burgery idealnie komponują się z sałatką z czerwonej kapusty123RF/PICSEL

2/3 kalafiora rozdrobnić na różyczki i ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć do zeszklenia, dodać do kalafiora i zblendować. Pozostałą 1/3 kalafiora zetrzeć na tarce razem z marchewką i pietruszką. Wiórki zmieszać z masą, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sproszkowaną paprykę. Uformować płaskie burgery i rozłożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.

Faszerowana cukinia

Miąższ z cukinii można wykorzystać do farszu
Miąższ z cukinii można wykorzystać do farszu123RF/PICSEL

Przekroić obydwie cukinie wzdłuż i wydrążyć środek. Miąższ posiekać w kostkę. Drobno pokroić pomidory, cebulę, czosnek, korzeń pietruszki i paprykę. Zeszklić cebulę i czosnek na patelni, dodać pokrojoną paprykę i pietruszkę oraz odłożony miąższ cukinii. Następnie dodać pomidory, oregano i sproszkowaną paprykę. Dusić pięć minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Nafaszerować cukinię i całość wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 15 minut. Gotowe danie posypać posiekaną pietruszką.

Artykuł powstał we współpracy z marką Philips.

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas