Reklama

Układanie produktów w lodówce – czy na pewno robisz to prawidłowo?

Przechowujesz produkty w lodówce, a one i tak szybko się psują? Powód może być banalny – układasz je w niewłaściwy sposób. Każda półka w lodówce ma swoje przeznaczenie. Jeśli chcesz, aby wędliny, sery, owoce i warzywa pozostały świeże przez długo czas, musisz prawidłowo je układać. Oto krótki przewodnik.

Ułożenie produktów w lodówce ma ogromne znaczenie, ponieważ wewnątrz, na każdym poziomie, panuje inna temperatura - najcieplej jest u samej góry, natomiast najchłodniej na najniższej półce.

Najwyższa półka to miejsce na produkty o długich terminach przydatności do spożycia. Tam układaj żywność w słoikach: dżemy, powidła, przetwory, a także inne produkty w zamkniętych opakowaniach. Możesz tam również umieścić ciasta, które wymagają chłodu, ale nie bardzo niskiej temperatury (np. sernik).

Na środkowej półce najlepiej przechowywać mniej trwałą żywność. To idealne miejsce na potrawy, które szybko planujesz odgrzać. Możesz umieścić tam również nabiał, czyli produkty, które przechowuje się w temperaturze niższej niż 5°C.

Reklama

Najniższa półka, to jednocześnie najzimniejsze miejsce w lodówce. I tam powinno lądować jedzenie, które psuje się najszybciej, czyli: mięso, ryby i wędliny, a także pokrojone owoce lub warzywa oraz produkty w otwartych opakowaniach. Możesz tam również umieścić rzeczy, po które sięgasz najczęściej. Dzięki temu będziesz mieć je pod ręką, a to skróci czas, w jakim będą otwarte drzwi lodówki.

Pojemniki i szuflady przeznaczone są na świeże warzywa i owoce. W nowoczesnych lodówkach pojawia się często opcja dodatkowego chłodzenia w szufladach (sama ustawiasz odpowiednią temperaturę). Taka szuflada może wówczas służyć do przechowywania mięs i ryb. Dzięki niej szybko schłodzisz napoje lub wino, kiedy zjawią się niezapowiedziani goście.

Drzwi lodówki, to tradycyjnie miejsce do przechowywania napojów. W tym miejscu szybko robi się ciepło, ponieważ drzwi są w ciągłym ruchu. Możesz trzymać tam butelki z sosami lub słoiki z musztardą i majonezem. Na górnych balkonikach możesz przechowywać jajka i masło.

Nie wszystko do lodówki

Nie wszystkie produkty lubią być zamknięte w lodówce. Zbyt niska temperatura przyspiesza czerstwienie pieczywa. Dużo szybciej psują się również niektóre owoce i warzywa: ogórki, pomidory, ziemniaki, cebula, marchew, papryka, jabłka, gruszki oraz owoce tropikalne (mango, banany, ananas, papaja, awokado). Do lodówki nie wkładaj również miodu i oleju, produktów sypkich, kawy oraz herbaty.

Technologia w służbie świeżości

Nowoczesne lodówki mają coraz więcej funkcjonalności, które przyspieszają chłodzenie i pomagają dłużej utrzymać świeżość produktów. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę?

Alarm niedomkniętych drzwi. To bardzo przydatna funkcja. Ja to działa? Jeśli drzwi lodówki pozostają otwarte dłużej niż kilka minut, uruchamia się specjalny sygnał dźwiękowy, który przypomina, aby je zamknąć. Dzięki temu masz pewność, że do lodówki nie dostanie się zbyt dużo ciepłego powietrza, a w jej wnętrzu będzie panować odpowiednia temperatura.

Lód w każdym momencie? Czemu nie. Kostkarka do lodu to doskonałe rozwiązanie zawłaszcza w upalne dni. Wystarczy napełnić pojemnik wodą, odczekać godzinę i wyjąć gotowy lód do drinków lub innych napojów.

Technologia No Frost w chłodziarce i zamrażarce. Dzięki ciągłemu obiegowi chłodnego powietrza na każdej półce wewnątrz lodówki panuje taka sama temperatura. Dodatkowo stała kontrola poziomu wilgotności pozwala zminimalizować ryzyko rozwoju bakterii i zachować świeżość produktów na dłużej. Koniec z rozmrażaniem. Co ważne, obieg chłodnego powietrza sprawia, że wewnątrz zamrażarki nie gromadzi się szron i lód. Dzięki temu produkty zachowują swoje naturalne właściwości, a ty możesz zapomnieć o problematycznym rozmrażaniu.

Funkcja Wakacje, to niezastąpione rozwiązanie, gdy nie ma cię w domu przez dłuższy czas. Zapobiega wahaniom temperatury wewnątrz chłodziarki i utrzymuje ją na bezpiecznym poziomie ok. 12°C. Chroni również przed powstawaniem przykrych zapachów i zmniejsza zużycie energii. Jej działanie obejmuje tylko komorę chłodziarki i nie wpływa na zamrożone produkty.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy