Wielki test o żywności - sprawdź wyniki
Małgorzata Ostrowska - Królikowska i Dariusz Jakubowski zostali zwycięzcami Wielkiego Testu o Żywności.
W warszawskim studiu TVP test rozwiązywały duety złożone z aktorów, sportowców, dziennikarzy i wokalistów. W zabawie wzięli udział m.in. Marek Sierocki, Izabela Trojanowska, Karol Strasburger, Robert Janowski, Oktawia Nowacka, Małgorzata Ostrowska - Królikowska i Norbi. "Kolędę dwóch serc" zaśpiewali bracia z zespołu Pectus.
Nie zabrakło również gości specjalnych! Trzech mistrzów kulinarnych - Marcin Budynek , Ewa Olejniczak i Grzegorz Łapanowski przygotowało w studiu kilka pysznych, świątecznych potraw. Autorami pytań, z którymi zmierzyli się uczestnicy Wielkiego Testu o Żywności był zespół ekspertów, a poprowadził go duet Paulina Chylewska-Maciej Kurzajewski.
Test był podzielony na sześć rund. Goście w studiu odpowiadali na pytania za pomocą pilotów. W przypadku prawidłowych odpowiedzi decydował czas: wygrywał ten, kto najszybciej wskazał właściwą odpowiedź. Widzowie mogli zaś rozwiązywać test na stronie Interii.
Najwięcej kłopotów sprawiło internautom pytanie o ser, który nie należy do unijnego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Właściwą odpowiedź znało tylko 18,62% internautów.
Do finału Wielkiego Testu o Żywności awansowały dwie pary: Magdalena Waligórska i Stanisław Karpiel Bułecka oraz aktorska para - Małgorzata Ostrowska Królikowska i Dariusz Jakubowski. Ci ostatni popisali się sporą wiedzą i zostali zwycięzcami Wielkiego Testu o Żywności. Nagrodę w wysokości 30.000 zł postanowili przekazać na Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, akcję Caritas.
Laureaci Wielkiego Testu o Żywności
1. Karol Birski Gdynia, robot kuchenny Philips Avance Collection
2. Tamara Czajkowska Międzybrodzie, zestaw gadżetów Interii
3. Bogusława Własińska Bielsko-Biała, zestaw gadżetów Interii
4. Elżbieta Dziasek Kraków, zestaw gadżetów Interii
5. Angelika Dąbrowska Piaski, zestaw gadżetów Interii
6. Katarzyna Zięcina, Warszawa, zestaw gadżetów Interii
Pytania i odpowiedzi:
Runda 1
Tradycyjna zupa wigilijna to:
a) rosół z kury z kołdunami
b) barszcz czerwony z uszkami
Która z tych kiełbas odznacza się wyjątkowo dużą trwałością?
a) kiełbasa wiejska
b) kiełbasa myśliwska
Głównym surowcem do wyrobu oscypka jest mleko:
a)owcze
b) kozie
Wielowarstwowe ciasto z nadzieniem, produkt tradycyjny, którego wypiekanie zapoczątkowali polscy Tatarzy z Kresów, to:
a) leberka
b) pierekaczewnik
Co to jest półgęsek?
a) pół pieczonej gęsi
b) pół wędzonej piersi gęsi
Zanim karpie zdominowały polskie wigilijne stoły, królowały na nich:
a) dorsze
b) szczupaki
Runda 2
Krakowski obwarzanek zawdzięcza swoją nazwę:
a) wstępnemu obgotowywaniu
b) obracaniu podczas pieczenia
Kto zapoczątkował tradycję wypieku cebularzy lubelskich, pszennych placków zapieczonych z posiekaną cebulą i makiem?
a) lubelscy Żydzi
b) kupcy z Czech
Popularny produkt eksportowy polskiego drobiarstwa to "młoda polska gęś":
a) gryczana
b) owsiana
Który z tych znaków jest nadawany przez Ministra Rolnictwa produktom żywnościowym dla potwierdzenia ich wysokiej jakości?
a) Poznaj Dobrą Żywność
b) Kuchnia Polska
Państwo, które w 2016 r. dopuściło na swój rynek polskie jabłka, to:
a) Chiny
b) Filipiny
Który produkt był wytwarzany przez człowieka wcześniej?
a) kiełbasa
b) ser
Runda 3
Fasola wrzawska zawdzięcza nazwę:
a) podkarpackiej miejscowości Wrzawy
b) wrzeniu, koniecznemu do ugotowania
Eksport polskiej żywności na rynki Unii Europejskiej zwiększył się od momentu przystąpienia Polski do wspólnoty:
a) trzykrotnie
b) pięciokrotnie
Euroliść to znak przyznawany certyfikowanym produktom:
a) rolnictwa ekologicznego
b) wegetariańskim
Unia Europejska stawia na żywność wysokiej jakości. Jak nazywa się program, który wspiera produkty lokalne i regionalne?
a) Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
b) Program Wsparcia Wsi i Rolnictwa do roku 2025
Polska jest największym producentem w Unii Europejskiej:
a) malin, jabłek i aronii
b) truskawek, żyta i owsa
Andruty kaliskie słyną z kruchości i delikatności. Jaki mają kształt?
a) trójkątny
b) okrągły
Runda 4
Który z tych miodów ma jasnosłomkowy kolor?
a)akacjowy
b) gryczany
c) wrzosowy
Kiszona kapusta dobroczynnie wpływa na organizm człowieka dzięki obecności bakterii kwasu:
a) mlekowego
b) cytrynowego
c) octowego
Pod którą nazwą ukrywa się śliwka?
a) suska sechlońska
b) mazurska karmuszka
c) wielkopolska szagówka
Z jakich źródeł jest finansowane wsparcie rozwoju gospodarstw wytwarzających żywność wysokiej jakości?
a) jedynie ze środków UE
b) jedynie ze środków publicznych krajowych
c) ze środków UE, publicznych krajowych oraz własnych rolnika
"Łąckie" i "grójeckie" to nazwy zarejestrowane w UE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne dla:
a) śliwek
b) gruszek
c) jabłek
Tradycyjne danie z Lubelszczyzny, gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony przecierem pomidorowym, to:
a) forszmak lubelski
b) sztufada puławska
c) gryczak janowski
Runda 5
Słynny karp zatorski jest regionalną specjalnością:
a)Małopolska
b) Pomorza
c) Podlasia
Z lnianki siewnej uzyskuje się olej zarejestrowany w unijnym rejestrze produktów regionalnych i tradycyjnych pod nazwą:
a) olej lniankowy
b) olej rydzowy
c) olej głubczycki
Jakie wsparcie z PROW 2014-2020 może uzyskać rolnik, który zakłada działalność gospodarczą, bo chce robić dżemy z własnych porzeczek, kiełbasę z własnych świń czy sery z mleka prosto od kozy?
a) na rozwój bazy surowcowej
b) na przetwórstwo i marketing produktów rolnych
c) na zapewnienie zbytu przetworzonej żywności
Który z tych serów nie należy do unijnego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych?
a) redykołka
b) bundz
c) wielkopolski ser smażony
Ilość mleka produkowanego w Polsce w ciągu jednego roku jest równa objętości:
a) 5000 basenów olimpijskich
b) Morskiego Oka
c) Zalewu Zegrzyńskiego
Co to są szczodroki?
a) świętokrzyskie wigilijne rogaliki
b) wielkopolskie pieczone pyry
c) małopolskie bajgle z makiem