Reklama

Reklama

Płyny do dezynfekcji: Co musisz o nich wiedzieć?

Dłonie powinniśmy przemywać co najmniej od pięciu do siedmiu razy dziennie. Ich mycie zaleca się jednak właściwie po każdym kontakcie z przedmiotami i powierzchniami, które mogą być potencjalnie zanieczyszczone przez patogeny i drobnoustroje chorobotwórcze: pasożyty, grzyby, bakterie czy wirusy. Warto jednocześnie pamiętać, że ciepła, bieżąca woda i mydło są w stanie spłukać z powierzchni naszej skóry nawet do 90 proc. znajdujących się na niej szkodliwych mikroorganizmów.

Płyny do dezynfekcji własnej roboty

Reklama

Warto pamiętać, zwłaszcza wobec obecnych niedoborów płynów dezynfekujących w sklepach (w tej chwili niemal cała produkcja preparatów antyseptycznych kierowana jest w pierwszej kolejności do szpitali, jednostek służby zdrowia, służb mundurowych itd.), że płyny dezynfekujące można przygotowywać samodzielnie w domowym zaciszu.

Wystarczy tylko rozrobić w odpowiednich proporcjach alkohol etylowy lub spirytus rektyfikowany, wodę utlenioną lub destylowaną, glicerynę lub żel aloesowy. Według receptury podanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), do przygotowania 200 ml takiej mikstury potrzeba 165 ml 95-procentowego alkoholu etylowego, 8,5 ml wody utlenionej, 3 ml gliceryny oraz 18 ml wody (destylowanej lub przegotowanej). 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje