Reklama

Reklama

2500 lat doświadczenia. Co warto wiedzieć o winach z Chorwacji?

Delektowanie się świetnej jakości winami z Chorwacji jest samo w sobie niezapomnianym przeżyciem. Dla każdego, kto ceni sobie ten napój, powinno stać się obowiązkowym punktem pobytu.

Partnerem publikacji jest Chorwacka Wspólnota Turystyczna

Popularność, jaką przez wieki zyskiwała winna latorośl w kolejnych rejonach świata, znajduje odbicie w micie opowiadającym o wojnach prowadzonych przez Dionizosa. Pod wpływem szaleństwa sprowadzonego przez Herę, wyruszył ze swym wojskiem na podbój krajów leżących nad Adriatykiem i Morzem Śródziemnym. Tak, wedle tego podania, ponad 2500 lat temu ta roślina trafiła w rejony dzisiejszej Chorwacji, gdzie powitali ją pracowici rolnicy i znakomity dla zakładania winnic klimat.

Regiony nadmorskie i śródlądowe rozdzielone są Górami Dynarskimi. Zależnie od tego, w jakiej części kraju i jakiego gatunku wino będziemy smakować, poznamy i zachwycimy się odmiennymi tradycjami uprawy i produkcji, klimatem, smakami i aromatami. Wybór jest ogromny, dlatego też podpowiadamy, jakie szczepy powinny obowiązkowo znaleźć się w "prywatnej karcie win", w których warto się rozsmakować.

Reklama

Chorwackie wina czerwone

Słoneczne południowe stoki Półwyspu Pelješac obsiane są winnicami specjalizującymi się w hodowli niezwykle popularnego w tym regionie szczepu winorośli Plavac Mali, krewniaka równie znanego Zinfandela. Wina tego gatunku kuszą nas nie tylko intensywnym smakiem, ale i nutami wiśni, czereśni, śliwki, jeżyn, a gdy wino powstaje z dojrzałych gron, również aromatem fig. W rejonie zachodniej Istrii entuzjaści win kryjących w swoim bukiecie aromaty śliwek i jeżyn z przyjemnością rozsmakują się w szczepie Teran. Jest to jedna z najbardziej kwasowych odmian czerwonych na świecie, aczkolwiek z czasem wina te dążą do coraz większej równowagi smakowej.

Chorwackie wina białe

Chorwacja słynie z produkcji białych win gatunku Graševina, popularnym zwłaszcza w rejonach kontynentalnych. Graševina fermentuje w postać wytrawną, lekką i orzeźwiającą, z nutami owocowymi, kwiatowymi i ziołowymi. To doskonały wybór nie tylko na wieczór, ale i do obiadu.

Aromaty owoców tropikalnych, gruszek, jabłek, brzoskwini i moreli odnajdziemy za to w winach szczepu Malvazija Istarska, najbardziej rozpowszechnionym w rejonie Istrii i na północnym wybrzeżu Dalmacji.

Turyści odwiedzający dalmatyńską wyspę Korčula, zwłaszcza ci, którym niestraszna odrobina goryczy w winnym bukiecie, będą zachwyceni winami Grk, które są wizytówką tego miejsca. W języku chorwackim słowo "grk" oznacza właśnie gorycz, ale w winach tej odmiany nie brakuje też cytrusowego aromatu cytryn i pomarańczy, połączonych z charakterystyczną kwaskowością. Na Korčuli równie popularnym białym winem jest Pošip, które kryje w sobie nuty miodu, moreli i cytryny.

Gdy omówiliśmy już wina szczepu Grk, możemy płynnie przejść do Krk. Tak właśnie nazywa się wyspa znana z winnic obsadzonych szczepem Žlahtina. Z niego powstają wina wytrawne, lekkie i orzeźwiające o wyraźnym aromacie cytryny, limonki i grejpfruta, do czego dochodzi delikatna słona nuta, tak bardzo na miejscu w tym morskim krajobrazie.

Inne wyspiarskie odmiany winorośli, o których koniecznie trzeba wspomnieć, to Vugava uprawiana głównie na wyspie Vis i pochodząca z wyspy Hvar Bogdanuša.

Jeśli chcemy w pełni poznać to, co ma najlepszego do zaoferowania, z pewnością nie powinniśmy zaniedbać podróży po niepowtarzalnej winiarskiej tradycji tego kraju, która swoimi korzeniami sięga starożytności.

Partnerem publikacji jest Chorwacka Wspólnota Turystyczna


 



materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy