Reklama

Kaszomania w wersji śniadaniowej

O kaszach można pisać dużo. Wszyscy je znamy, ale bardzo często (mimo ich walorów zdrowotnych i smakowych) są pomijane w naszej codziennej diecie. Czas to zmienić, bo kasze wracają do łask i są skarbnicą zdrowia i energii. Można je przyrządzać na wiele sposobów, ale my szczególnie polecamy je w lekkiej wersji śniadaniowej.

Kasza jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, niezbędnych do pracy wszystkich komórek organizmu. Daje ogromny ładunek energii, witamin i minerałów. Oczyszcza układ trawienny i wzmacnia siły witalne.

Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczna, ale nie tuczą, a to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Dostarczają potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Kasze zawierają też białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego. A najlepsze jest to, że można je podawać na wiele sposobów, dzięki czemu unikniemy monotonii. Oto trzy śniadaniowe przekąski, każda przyrządzona z innej kaszy.

Reklama

Kasza gryczana (wytwarzana z nasion gryki) charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu, wapnia i fosforu, dużą ilość błonnika, kwasu foliowego, cynku i rutyny, wzmacniającej naczynia krwionośne. Zapobiega powstawaniu żylaków i hemoroidów, wpływa pozytywnie na leczenie choroby niedokrwiennej serca, chroni przed zawałem i udarem. Rozgrzewa, wzmacnia serce i wspomaga odporność. Jest najbogatsza wśród kasz w witaminy z grupy B, wspaniale wpływających na cały układ nerwowy. Chociaż ten rodzaj kaszy zazwyczaj kojarzy się z potrawami wytrawnymi, świetnie sprawdzi się również na słodko. My proponujemy kaszę gryczaną z suszonymi owocami i miodem. Oto składniki:

Składniki:

- 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- łyżka miodu
- łyżka kakao
- łyżka masła kokosowego
- cynamon
- garść suszonych owoców (lub ulubiony dżem owocowy)
- do ozdoby: wiórki kokosowe, pół łyżeczki domowego cukru waniliowego

Gdy już mamy wszystkie składniki, przygotowanie śniadania to przysłowiowa bułka z masłem. Kakao, masło, miód i cynamon mieszamy z gorącą kaszą i przekładamy do miseczek. Na koniec ozdabiamy owocami, dżemem i/lub wiórkami.

Kasza jaglana to prawdziwy śniadaniowy hit! Każdy miłośnik zdrowego jedzenia powinien ją mieć! Wytwarzana jest z nasion prosa, zawiera więc mniej błonnika niż inne kasze, dzięki czemu świetnie sprawdza się w diecie lekkostrawnej. Brak glutenu oraz rewelacyjne właściwości odżywcze sprawiają, że jest chętnie wybierana przez osoby chore na celiakię. Zawiera o połowę mniej magnezu niż kasza gryczana, jednak dwa razy więcej żelaza i miedzi oraz tyle samo cynku. Posiada duże ilości krzemu i witaminy E, co sprawia, że jest prawdziwym eliksirem piękna.

Wpływa antydepresyjnie na układ nerwowy, polecana jest w chorobach układu krwionośnego oraz w miażdżycy. Największą zaletą kaszy jaglanej jest fakt, że ma ona działanie odkwaszające, dzięki czemu wspomaga leczenie zgagi i nadkwasoty żołądka, reguluje trawienie, pomaga pozbyć się toksyn oraz przywraca równowagę zasadowo - kwasową organizmu.

Kasza jaglana daje też ogromne pole do kulinarnych popisów. Jeżeli twoje dzieci nie przepadają za jaglanką, spróbuj przemycić ją np. pod postacią pysznych i zdrowych naleśników jaglano-orkiszowych. Aby przygotować 10 naleśników potrzeba 350g ugotowanej kaszy jaglanej.

Składniki  (2-4 osoby):

- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g mąki
- 250 ml mleka
- 50 ml wody mineralnej
- 2 jajka
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- masło do smażenia
- owoce sezonowe
- miód
- jogurt naturalny

Wszystkie składniki należy zmiksować, a następnie odstawić masę na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na maśle ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami i jogurtem naturalnym.

Nasza ostatnia propozycja to śniadanie, w którym pierwsze skrzypce gra kasza kukurydziana. Ma sporo błonnika, beta-karotenu i witaminy E. Posiada witaminę A, dlatego należy dodać do niej odrobinę tłuszczu, aby witamina ta dobrze się przyswoiła. Kukurydzianka zawiera sporo węglowodanów, jest więc bardzo sycąca, nie uczula i jest lekkostrawna. Wspomaga sprawne funkcjonowanie tarczycy, układu odpornościowego i koi napięcie nerwowe.

Pamiętajmy, aby kupować kaszę i mąkę kukurydzianą dobrej jakości, ponieważ kukurydza to obecnie jedna z najczęściej modyfikowanych roślin na rynku! Kasza kukurydziana świetnie smakuje z orzechami laskowymi i jabłkiem. Aby przygotować takie śniadanie potrzeba 15 minut i kilku składników.

Składniki:

- 200 ml mleka
- 3 płaskie łyżki kaszy kukurydzianej
- 1 łyżeczka miodu gryczanego płynnego
- kwaskowe jabłko
- garść borówek amerykańskich (opcjonalnie)
- 5 orzechów laskowych
- szczypta prażonego siemienia lnianego

Jabłko kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do miseczki i polewamy połową łyżeczki miodu. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę, ciągle mieszając. Gotujemy 6-8 minut, aż całość zgęstnieje, a kaszka wchłonie większość mleka. Zalewamy nią jabłka, a na wierzchu układamy pozostałe plasterki i polewamy drugą połową miodu. Na to wysypujemy garść borówek, przyozdabiamy orzeszkami i siemieniem lnianym.

Oto przykłady trzech lekkich i pożywnych śniadań, w których pierwsze skrzypce gra kasza. Mamy nadzieję, że zainspirują tych, którzy chcieli włączyć kaszę do swojej diety, ale brakowało im na nią pomysłu. Jeśli nie wiesz od czego zacząć, zacznij od śniadania.

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy