Reklama

Najbardziej sycące śniadania, idealne na zimowe poranki

„Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, z kolacji zrezygnuj” – stare powiedzenie przypomina nam, że śniadanie powinno być czymś więcej, niż w pośpiechu wypitą filiżanką rozpuszczalnej kawy.

Śniadanie jest przez wielu niedoceniane, jadane w pośpiechu, w drodze do pracy lub szkoły albo wcale. Taki tryb odżywiania powoduje, że przemiana materii zwalnia i zwiększa się ryzyko nadwagi. Ten pierwszy i najważniejszy posiłek daje energię na cały dzień i może być istotnym elementem dbania o szczupłą sylwetkę.

Poranny posiłek - o czym często się zapomina - istotnie wpływa na apetyt w trakcie reszty dnia. Osoby jedzące regularne śniadania są mniej narażone na późniejsze podjadanie. Śniadanie dostarcza bowiem niezbędnej energii i korzystnie wpływa na koncentrację. Odpowiednio przygotowane śniadanie powinno zatem pokrywać około 40 proc. dziennego zapotrzebowania w energię.

Reklama

Sycące śniadanie w zimie

Na pierwszy posiłek powinny składać się węglowodany z produktów pełnoziarnistych (ponieważ stopniowo uwalniają energię), tłuszcz (sprawia, że potrawa smakuje lepiej), białko (jest źródłem witamin i posiada właściwości odchudzające) oraz niewielka ilość cukru (to błyskawiczny zastrzyk energii). Uwaga dla osób na diecie: nie bójmy się węglowodanów. Spożywane na śniadanie - wbrew powszechnym wyobrażeniom - nie tuczą, a ich zbyt mały udział w diecie spowalnia metabolizm.

Rozgrzewające śniadanie wprawia w dobry nastrój i dostarcza organizmowi niezbędnej energii. Cukier powoduje, że nasz mózg szybciej się budzi i wchodzi na optymalne obroty.

Komponując posiłek, pamiętajmy o rozgrzewających właściwościach smaków: słodkiego i pikantnego. Tym samym w okresie zimowym powinniśmy ograniczyć produkty będące źródłem słonych i kwaśnych smaków - mają działanie schładzające i lepiej sprawdzają się letnią porą.

Jak przygotować sycące śniadanie na mroźny początek dnia

Podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgnąć, by ten pierwszy posiłek można było nazwać sycącym.

Owsianka z dodatkiem owoców: jabłek lub gruszek (świeżych lub w postaci dobrego dżemu). Dodatki takie jak siemię lniane, orzechy, ziarna słonecznika, miód, cynamon lub imbir podkreślają smak i rozgrzewają organizm, pobudzając pozytywnie do działania.

Jaja - w formie jajecznicy , na twardo, na miękko, jako omlet lub jajo sadzone. Sycą i dostarczają wielu cennych substancji odżywczych. Zimowe śniadanie powinno być ciepłym posiłkiem, idealnie sprawdzi się w tej roli jajecznica na pomidorach ze szczypiorkiem.

Kanapki z chlebem z pełnego ziarna. W wersji "na szybko" z miodem albo dobrym dżemem zaspokajają chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Nie zapomnij o odrobinie masła.

Kasza z suszonymi owocami, orzechami i tartym jabłkiem i cynamonem.

Twarożek na słodko z dżemem lub miodem - te zestawienia stosuje się rzadko, a szkoda, bo idealnie sprawdzają się nie tylko w lecie, ale również w zimie.

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy