Reklama

Słodki początek dnia

Jak będzie wyglądał twój dzień, zależy tylko od ciebie. Pozytywne nastawienie, otwartość na kolejne wyzwania i przekonanie, że masz w sobie siłę, by stawić im czoła, to przepis na udany dzień. Pytanie skąd brać potrzebną energię? Ze śniadania!

By dzień rozpoczynał się smacznie i niebanalnie, możemy osłodzić go sobie już rano i przygotować posiłek, który będzie źródłem energii na wiele godzin codziennych obowiązków.

Prosto i genialne

Wypiekanie chleba w domach znów wraca do łask. Ciemne, pełnoziarniste pieczywo gwarantuje sytość i energię. W połączeniu z dżemem, który o każdej porze roku przypomni nam smak słodkich truskawek, wiśni czy brzoskwiń staje się śniadaniem wartościowym, a w dodatku szybkim i prostym.

Nic nie pobije dobrze przygotowanego dżemu według domowej receptury, ale w dzisiejszych - zabieganych - czasach częściej musimy zdać się na te gotowe. Jak je wybrać spośród szerokiego wachlarza propozycji? Dietetycy radzą, by kupować te, które zawierają nie mniej niż 35 g owoców zużytych do przygotowania 100 g produktu. Domowe dżemy zawsze pasteryzowano w słoikach i właśnie ten sposób przechowywania jest lepszy i gwarantuje wyższą jakość produktów dostępnych na sklepowych półkach.

Reklama

Dobrą alternatywą dla chleba będą croissanty - nie tylko dobrze smakują, ale stanowią świetne połączenie z dżemem czy czekoladą. Idealnym uzupełnieniem obu wersji słodkich kanapek będzie gorzka kawa zbożowa, czy naturalne kakao, które dodatkowo działa jak afrodyzjak.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie ciepłego, postaw na tosty. Ze świeżymi owocami, dżemem lub kremem czekoladowym osłodzą nawet najbardziej pochmurny poranek.

Słodko, lekko, finezyjnie

Na słodki początek dnia mogą pozwolić sobie nawet osoby będące na diecie. Wszystko za sprawą owsianki. To idealny posiłek na start zaopatrujący nasz organizm w magnez, żelazo, potas i wapń. Owsianka jest też doskonałym źródłem błonnika, przez co nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale sprawi, że będziemy się czuć lekko i zdrowo najedzeni.

Osoby na ścisłej diecie mogą gotować płatki na wodzie, jednak o wiele smaczniejsza jest owsianka przygotowana na mleku. Na sto mililitrów płynu wsypujemy łyżkę płatków, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Taką owsiankę można urozmaicać na różne sposoby, w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę. Świetnym uzupełnieniem będą różnego rodzaju orzechy, świeże czy suszone owoce. Latem warto serwować owsiankę z owocami sezonowymi. Zimną lepiej zastąpić je owocami suszonymi takimi jak rodzynki, figi czy daktyle. Dobrym dodatkiem będą również dżemy. Amatorzy słodkiego mogą dodać kawałki czekolady lub naturalny miód.

Poranek zacznie się równie lekko, jeśli na śniadanie wybierzemy jogurt. Owocowy zastąpmy naturalnym i przygotujmy jogurtowe śniadanie w swoim własnym wydaniu. Wysoka szklanka, a w niej twoje ulubione świeże owoce np. jagody i truskawki, do tego musli, a wszystko pod pierzynką lekkiego jogurtu z dodatkiem konfitury na wierzchu - uczta dla podniebienia i oczu.

Słodki zapach cudownych placków

Naleśniki to niewątpliwie smak dzieciństwa. Jednak nie jest to śniadanie dla leniuchów, którzy kochają spać, a pierwszy posiłek szykują w biegu. Choć "dla chcącego nic trudnego", bo ciasto na naleśniki można przygotować wieczorem. A jeśli nie zależy nam na plackach "na gorąco" również wieczorem możemy je usmażyć. Dobre naleśniki smakują z najprostszymi dodatkami jak cukier puder czy ulubiony dżem. Świetnym dodatkiem będzie również twarożek na słodko czy świeże owoce. Łasuchy mogą przygotować do owocowego wsadu czekoladową polewę.

Żelazna zasadna przygotowania naleśników głosi: tyle mąki, ile płynu (mleka i wody). Jeśli przygotowujemy naleśniki z dwóch szklanek mąki, dolewamy do niej jedną szklankę chłodnej wody i mleka. By były bardziej puszyste warto zastąpić zwykłą wodę gazowaną. Jeśli chcemy, by nasz naleśnik zawierał więcej błonnika, mieszamy mąkę pszenną z tą z pełnego przemiału. W ten sposób nasze śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowsze.

Myśląc o śniadaniu i naleśnikach nie sposób nie wspomnieć ich amerykańskiej wersji - pancakes. Są o wiele grubsze, bardziej puszyste i ze względu na swoją objętość bardziej sycące. Przygotowuje się je z mąki, masła, mleka, jajek, proszku do pieczenia, cukru i soli. W Ameryce najczęściej podawane są ze słodkim syropem klonowym. Świetnie smakują również z miodem i masłem, lub dowolną konfiturą. Wanilia i cynamon będę dobrym uzupełnieniem placków, zwłaszcza w mroźne poranki. Pachnące naleśniki i szklanka soku z pomarańczy czy grejpfruta będą idealnym początkiem udanego dnia.

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy