Reklama

Śniadania na świecie

Pokaż mi swoje śniadanie, a powiem ci, gdzie powinieneś mieszkać

Solidne, dobrze zbilansowane śniadanie poprawia koncentracje, dodaje nam siły i wigoru oraz wspomaga organizm w prawidłowym funkcjonowaniu w pierwszej połowie dnia. Pamiętajmy, aby w naszym posiłku znalazły się najważniejsze składniki odżywcze: węglowodany (np. w postaci ciemnego pieczywa), białko, witaminy oraz wapń. Wyrzućmy z głowy mit, że zdrowe jedzenie jest nudne i niesmaczne. Nic bardziej mylnego. Mamy na to dowody z całego świata.

Dzień dobry

Nasza śniadaniowa tradycja jest bardzo bogata, chętnie czerpiemy też inspiracje z kulinarnych tradycji innych krajów. Ale podstawowa zasada jest niezmienna - śniadanie musi być szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dlatego bardzo chętnie zaczynamy dzień od klasycznej jajecznicy lub bułki z plastrem sera lub (i) wędliny. Dla fanów kanapek jest też wersja na słodko z ulubionym dżemem lub miodem. Coraz częściej w naszym porannym jadłospisie pojawia się owsianka albo kasza, serwowane z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami. Do popicia szklanka soku.

Reklama

Good morning

A co najczęściej znajduje się na talerzach mieszkańców Wysp Brytyjskich? To śniadaniowe wyzwanie dla prawdziwych łasuchów. Anglik lub Irlandczyk zaczyna dzień od obfitego posiłku, składającego się z kilku składników. Najpopularniejsze są jajka na bekonie, smażone kiełbaski, jajka sadzone i mięsa typu white puddingblack pudding. Są też oczywiście dodatki w postaci fasolki w sosie pomidorowym, grzybków czy tostów. Taki posiłek to bomba kaloryczna, ale Brytyjczycy potrafią też serwować lekkie śniadania, których podstawą są tosty, owsianka, soki owocowe i dżemy. W tak bogatym menu każdy znajdzie coś dla siebie.

Bonjour

W przeciwieństwie do mieszkańców Wysp Brytyjskich, mieszkańcy Europy Południowej zaczynają dzień od lekkiej, ale pożywnej porcji zdrowia. To zapewne kwestia klimatu. Hiszpanie, Włosi czy Francuzi preferują soki, owoce, słodkie pieczywo (tu królują rozpływające się w ustach francuskie croissanty), tosty, dżemy. Do tego obowiązkowo filiżanka ulubionej herbaty lub kawy (najlepiej z mlekiem).

W krajach, gdzie pierwszy posiłek jest bardzo lekki, niezwykle popularne są drugie śniadania. Włosi po porannej przekąsce chętnie sięgają po tradycyjne panino, czyli zapiekaną kanapkę, w najbardziej klasycznej wersji podawaną z szynką i serem peccorino lub z mozzarellą i pomidorami. Dla Francuza podstawa drugiego śniadania to pieczywo. Najpopularniejsze są oczywiście bagietki, ale powodzeniem cieszą się również chleby, np. z dodatkiem bakalii lub koziego sera oraz ciasta drożdżowe.

Guten tag
Ze słonecznego południa przenosimy się w nieco chłodniejsze rejony Europy. W Niemczech i Skandynawii śniadania wyglądają podobnie. Norwegowie najczęściej zaczynają dzień od jajek na miękko, ciepłych kiełbasek lub owsianki. Ważnym elementem diety są tu ryby. Niemcy rybę zamieniają na różnego rodzaju wędliny. I tu prym wiodą: szynka szwajcarska, salami, boczek i niezliczone gatunki kiełbas (np. bierwurst). Wszystkie te specjały są podawane oczywiście z chlebem.

Kulinarny miszmasz

A teraz przenosimy się za Atlantyk. Śniadania w Ameryce Północnej najczęściej serwuje się na ciepło, a jego podstawa to: owsianka, jajka na bekonie, kiełbaski, ziemniaki smażone (tzw. hash browns), tosty czy naleśniki (w Kanadzie polewane syropem klonowym). Popularne są również muffinki oraz rogaliki z dżemem.

Amerykanie piją bardzo dużo kawy (stąd popularna kawa "po amerykańsku" podawana jest w dużym kubku). Zróżnicowanie etniczne i mieszanka kulturowa mają ogromny wpływ na tradycję kulinarną poszczególnych stanów. Na przykład w Teksasie kuchnia amerykańska wymieszała się z meksykańską, tworząc miks określany jako Tex-Mex. Tu na śniadanie jada się coś, co przypomina pikantne burrito (bazą jest jajecznica). W stanach Luizjana i Missisipi króluje natomiast kuchnia kreolska i cajun, czyli pyszna mieszanka kulinarnych wpływów z Afryki, Ameryki, Francji i Hiszpanii.

Kulinarna wycieczka po różnych krajach uświadamia nam jak przedziwne bywają gusta kulinarne. Ale nie bójmy się eksperymentować, próbujmy nowych smaków, bo być może podczas jednej z takich kulinarnych wypraw odkryjemy nasz idealny śniadaniowy zestaw.

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy