Reklama

Reklama

Klasyczne, z nadzieniem czy białe: wyjaśniamy różnice w kiełbaskach na grilla

Grillowy sezon niebawem ruszy pełną parą i już niedługo poczujemy charakterystyczny zapach mięsa z rusztu. Jednym z najpopularniejszych grillowych dań jest kiełbasa, która jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna. Jednak kiełbasa kiełbasie nierówna, a rodzajów jest bardzo dużo: klasyczna, z nadzieniem czy biała. Którą wybrać i jakie są między nimi różnice?

Grillowanie to jeden z najbardziej typowych sposobów na spędzanie wolnego czasu przez Polaków. Któż bowiem nie lubi wyjechać za miasto i w gronie znajomych zjeść jedną z grillowych potraw? Największą popularnością od lat niezmiennie cieszy się kiełbasa - to ponadczasowy klasyk, do tego szybki i łatwy w przyrządzeniu. Kiełbasy różnią się jednak od siebie na wiele sposobów: składem, smakiem, zawartością tłuszczu i jakością. Nawet te jednego rodzaju mogą smakować inaczej. Dobrym pomysłem jest zakupienie przed grillowym spotkaniem kilku małych kawałków różnych odmian i skosztowanie każdej z nich. Będziemy wówczas wiedzieć, której smak najbardziej nam odpowiada. Mimo że  wybór kiełbas jest bardzo duży -  jedne bardziej nadają się do grillowania, inne mniej. Którą wybrać?

Reklama

Wieprzowa klasyka, czyli popularne dania często są najlepsze

Kiełbasa zwyczajna, toruńska, wiejska, krakowska, żywiecka, biała, podwawelska, śląska... Choć różnych rodzajów kiełbas nie brakuje, nie każda sprawdzi się na grillu. W tym przypadku najlepiej jest zdecydować się na odmiany, które zawierają w sobie odpowiednią ilość tłuszczu. Jak go będzie za mało, kiełbasa po upieczeniu może okazać się sucha. Dobrze byłoby też, aby kiełbasa znajdowała się nie w sztucznej osłonce, ale naturalnym jelicie. Z tych (choć nie tylko) powodów największą popularnością od lat cieszą się kiełbasy z mięsa wieprzowego. Wybrać można na przykład kiełbasę Brocką Sokołów, dodatkowo doprawioną gorczycą, pieprzem i delikatnie zaznaczoną nutą czosnku. Doskonale smakuje podana z grillowanym pieczywem, chlebem z masłem ziołowym lub grzankami czosnkowymi.

Charakterystyczny, ostry posmak mają natomiast kiełbasy bałkańskie. Idealnie komponują się z nimi takie przyprawy, jak kminek, gałka muszkatołowa czy pieprz. Ciekawym kontrastem dla lekko pikantnego zabarwienia może być ich podanie z sałatką grillową. By ją przyrządzić, wystarczą posiekane ząbki czosnku, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz ogórek i pomidory. Wszystkie składniki mieszkamy w delikatnym majonezie. Dodać można również ser feta.

Z myślą o amatorach grillowania (między innymi za sprawą delikatnej, niewyczuwalnej podczas jedzenia osłonce) powstały Kiełbaski Nacinane Grill House Sokołów. To z kolei produkt skierowany do wielbicieli klasyki. Mogą być jedzone same albo stanowić dodatek szaszłyka. Jeśli zdecydujemy się na to drugie, należy przygotować odpowiednie składniki: czerwoną cebulę, żółtą paprykę, cukinię. Następnie wszystko kroimy (kiełbasę, cukinię i cebulę w plastry, paprykę w kostki) i skraplamy oliwą oraz przyprawami (sprawdzą się na przykład zioła prowansalskie). Kiełbasa wieprzowa znakomicie pasuje również jako dodatek do amerykańskiego hot doga.

Ciekawe wybory, czyli jak zaskoczyć gości

Ciekawym wyborem na grilla może być również biała kiełbasa. Choć zwykle kojarzy się ze świętami Wielkiej Nocy, jak najbardziej nadaje się również na grilla i nie tylko dlatego, że będzie na stole pewnym urozmaiceniem. Posiada ona bowiem charakterystyczny ziołowy-czosnkowo aromat, który podkreśla się i uwydatnia w momencie grillowania. Znakomicie smakują na przykład podane z cebulą i ziołową przyprawą do grilla. Przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje niewiele czasu, a efekt zadowoli każdego fana grillowych potraw.

Zaskoczyć zaproszonych na grilla znajomych można też podając im oryginalne kiełbaski z nadzieniem o smaku wasabi od Sokołowa. Ten inspirowany kuchnią japońską przysmak wystarczy lekko przyrumienić na grillu, a z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym amatorom mięsnych specjałów. Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że goście nigdy wcześniej czegoś takiego nie próbowali.

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama