Reklama

Reklama

Szaszłyki, roladki, zawijasy: proste i szybkie przekąski z grilla

Słyszysz „grill”, a w głowie pojawia się wizja soczystej karkówki oraz skwierczących kiełbasek. Ale w drugiej kolejności myślisz: „przecież aby to przyrządzić, potrzeba mnóstwa czasu”. Nic bardziej mylnego! Nie wszystkie dania z grilla wymagają, by poświęcić im kilkadziesiąt minut. Oto proste, szybkie i bardzo smaczne przekąski!

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla nieustannie cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyrządzenie tego dania na grillu jest nie tylko szalenie proste, ale również niezwykle szybkie. Zwłaszcza jeśli wybierzemy już zamarynowany i wzbogacony aromatyczną mieszanką przypraw produkt. Taki asortyment ma w swojej ofercie firma Sokołów. Odpadnie nam wówczas sporo czynności do wykonania i zaoszczędzimy dużo czasu, a nawinięty na patyczek bambusowy plaster karkówki z pewnością zadowoli każdego amatora mięs. Po prostu wrzucamy przygotowany już produkt na grilla i pilnujemy, by mięso się nie przypaliło.

Reklama

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką to niezawodne i łatwe do przyrządzenia danie na każde spotkanie grillowe. Ze względu na to, że mają niewiele składników, przygotujemy je w kilkanaście minut. Kurczaka, cukinię i paprykę kroimy w kostki, a cebulę w ćwiartki. Następnie wszystko wkładamy do miski, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem solą morską, przyprawami oraz oliwą i mieszamy. W dalszej kolejności nadziewamy składniki na patyczki i grillujemy przez około 10-12 minut.

Boczek rolowany z grilla

Boczek rolowany z grilla to kolejny bardzo prosty i szybki przepis. Czasu oszczędzimy jeszcze więcej, jeśli sięgniemy po już zamarynowany i przyprawiony plaster boczku Sokołów z linii Grill House. Z kolei ze względu na formę podania idealnie wpisze się on w klimat barbecue. Plastry ciasno nawijamy na patyczki i po prostu układamy na rozgrzanym grillu. Następnie gotujemy aż do zarumienienia. Aby delektować się smakiem, nie potrzeba sztućców.

Kiełbaski z mozzarellą i boczkiem

Kiełbaski z mozzarellą i boczkiem to z pewnością jedna z najbardziej sycących przekąsek, jakie można na szybko przygotować na grillu. Kiełbaskę wybieramy wedle własnego uznania - może być na przykład ciemne i grube albo cienkie białe. Następnie przecinamy je w taki sposób, by utworzyły "kieszonkę", w którą wkładamy pokrojoną w słupki mozzarellę. W dalszej kolejności owijamy kiełbaski plasterkami boczku i spinamy za pomocą wykałaczek. Tak przygotowany produkt układamy i grillujemy przez mniej więcej 6 minut z każdej strony.

Grillowane roladki z kurczaka

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w cienkie płaty, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i suszoną bazylią. Na każdy płat mięsa kładziemy po kawałku mozzarelli i zimnego masła. Później dokładnie zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami. W dalszej kolejności wkładamy do miski, polewamy oliwą z oliwek i zostawiamy na nieco ponad godzinę w lodówce. Całość najlepiej smażyć w specjalnych tackach, można również zamknąć grilla, by uzyskać wyższą temperaturę. Grillowane roladki z kurczaka dobrze komponują się z sałatką ze świeżych warzyw.

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama