Reklama

Reklama

Wege grill: pięć pomysłów na roślinne dania z grilla

Kto powiedział, że na grillu ma się znaleźć wyłącznie mięso? Świetnym urozmaiceniem mięsnych dań są wegańskie potrawy. Taki posiłek nie musi się sprowadzać jedynie do grillowanej cukinii. Podsuwamy pięć pomysłów na szybkie potrawy bezmięsne, które można przyrządzić na grillu.

Grillowane warzywa na grzance z hummusowym dipem

Na grilla wrzucamy ulubione warzywa pokrojone w paski: bakłażan, paprykę, cebulę, cukinię. Kładziemy również na ruszcie przekrojoną wzdłuż na pół bagietkę. W międzyczasie przygotowujemy dip z hummusu premium Z gruntu dobre - wystarczy przełożyć zawartość opakowania do miseczki i dodać dwie łyżeczki chrzanu, wymieszać, a następnie posypać z wierzchu sezamem i szczyptą sproszkowanej ostrej papryki. Gdy wrzucone na ruszt składniki się przypieką, smarujemy bagietkę dipem, przekładamy na nią warzywa i posypujemy całość sezamem.

Reklama

Burgery wegańskie

Danie przygotujemy szybko i jest wygodnym rozwiązaniem obiadowym, w dodatku z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej, szczególnie że zawiera sporo białka i błonnika. Kładziemy na grill burger wegański marki Z gruntu dobre oraz przekrojoną na pół bułkę z sezamem. Myjemy parę liści sałaty, kroimy paprykę, czerwoną cebulę i kiszony ogórek. Mieszamy wegański majonez z ketchupem w proporcji 2:1 i doprawiamy sos solą i pieprzem. Ściągamy bułkę z rusztu i smarujemy obydwie jej części sosem. Następnie na spód kładziemy burger, a na niego świeże warzywa i przykrywamy je wierzchem bułki.

Cevapcici vege z tzatzikami

W sklepowych lodówkach znajdziemy również cevapcici vege Z gruntu dobre, czyli szaszłyki w stylu bałkańskim. Takie danie z pewnością zachwyci wielbicieli zielonej kuchni. Wystarczy nadziać je na długie wykałaczki do szaszłyków. Następnie grillujemy je na ruszcie lub patelni. Takie szaszłyki idealnie komponują się z tzatzikami. By je przyrządzić, obieramy 4-5 ogórków, trzemy je na tarce do miski i solimy, by puściły sok. Po 15-20 minutach odciskamy sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżeczkę soku z cytryny. Na koniec dodajemy 1,5 szklanki jogurtu sojowego. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.

Boczniaki z pieczywem czosnkowym

Boczniaki można wręcz pomylić z mięsem, dlatego stały się hitem wegetariańskiego grilla. Pięć dorodnych grzybów oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy je na ruszcie, aż zmiękną i się przyrumienią. W międzyczasie mieszamy w miseczce trzy łyżeczki oliwy, dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i dwie łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Kroimy bagietkę na grube kromki i namaczamy je z jednej strony w czosnkowej oliwie. Następnie układamy na chwilę na ruszcie, by się zarumieniły. Na koniec układamy boczniaki na podpieczonym pieczywie.

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama