Reklama

10 powodów, dla których warto jeść zupy

Dietetycy alarmują: jemy coraz mniej zup, a szkoda! Chociaż wielu osobom zupy kojarzą się jedynie z tradycyjną, ciężką kuchnią to w rzeczywistości są one niezwykle wartościowym posiłkiem, który sprzyja szczupłej sylwetce, zdrowiu, wygodzie i dobremu smakowi.

Wystarczy jedynie przygotowywać je w odpowiedni sposób, a przekonamy się, że zupy niosą ze sobą liczne korzyści!

1. Odżywcze

Zupy to przede wszystkim bogactwo wartościowych składników. Dzięki warzywom dobra zupa zawiera mnóstwo mikroelementów (magnez, potas, żelazo), witamin (B, E, beta-karoten; natka pietruszki dodana po ugotowaniu zapewni również witaminę C, która wytraca się w procesie gotowania), a także niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego błonnik. Warzywa strączkowe dostarczą białka i węglowodanów złożonych. Mięso - białka i tłuszczu. Źródłem wartościowych węglowodanów będą kasze, ziemniaki, fasola, soczewica.

Reklama

2. Sycące i niskokaloryczne

Zupa ugotowana na bulionie warzywnym jest bogata w składniki odżywcze, a zarazem niskokaloryczna. 300 g zupy jarzynowej to ok. 100-125 kalorii. Lekkie zupy warzywne to doskonały składnik diet odchudzających - oczywiście, jeśli przestrzega się odpowiednich zasad ich przygotowania. Wystarczy wybierać odpowiednie składniki: warzywa i chude mięso, oraz - aby zupy były bardziej sycące - kasze stanowiące doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Unikamy wysokokalorycznych dodatków: klusek, zasmażek, zaciągania zup tłustą śmietaną.

3. Wspomagają odchudzanie

Lekka, ale wartościowa zupa zjedzona jako pierwsze danie wypełnia żołądek i powoduje, że mniej zjadamy na drugie. Z tego powodu zupy są doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla wszystkich osób dbających o linię, lecz także dla tych, które chcą obniżyć poziom cholesterolu czy ograniczyć spożywanie tłuszczu. Osoby regularnie jedzące zupy (lekkie), są szczuplejsze, gdyż w sumie podczas obiadu spożywają mniej kalorii.

4. Obowiązkowa porcja warzyw

Dietetycy zalecają spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw każdego dnia. To zalecenie okazuje się bardzo często trudne w realizacji - szczególnie jeśli wyeliminujemy zupy z jadłospisu.

Zupa to łatwa w przygotowaniu i smaczna porcja warzyw podanych w łatwo przyswajalnej formie - pamiętajmy, że ok. 20 proc. warzyw powinniśmy spożywać na surowo, reszta powinna być gotowana. Zupy pozwalają na łączenie wielu warzyw jednocześnie, przez co każdego dnia możemy dostarczać jeszcze więcej zdrowych składników odżywczych dla naszego organizmu.

5. Uzupełnienie płynów

Wprowadzanie odpowiedniej ilości płynów do organizmu ma kluczowe znaczenie dla zdrowia takich organów jak nerki, ale też dla ogólnej kondycji i dobrego wyglądu skóry. Stosowanie kremów nawilżających nie zda się na wiele, jeśli organizm jest odwodniony. Dietetycy zalecają 2,5 l płynów każdego dnia - w tym zupy, soki i oczywiście czysta woda.

6. Zupy rozgrzewają

Szczególnie jesienią i zimą warto sięgać po zupy, które doskonale rozgrzewają organizm, dodając mu niezbędnej porcji energii i wspomagając system odpornościowy. Takie zupy warto wzbogacić dodatkiem czosnku lub przypraw, np. imbiru. Idealnym dodatkiem będą węglowodany złożone - kasze czy makarony razowe.

7. Zupy chłodzą

Latem świetnym rozwiązaniem będą chłodniki - kolejna porcja zdrowych warzyw w orzeźwiającej formie. Chłodniki są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, część z nich w ogóle nie wymaga gotowania, inne gotuje się krótko. Takie zupy można przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ i tak podaje się je po schłodzeniu. To wyjątkowo wygodne i zdrowe rozwiązanie na upalne dni.

8. Zupy są łatwe i szybkie w przygotowaniu

Przygotowanie większości zup nie wymaga wielkiego kunsztu kulinarnego, to jedne z najłatwiejszych dań, które nie wymagają ani precyzji przy odmierzaniu ilości składników, ani zaawansowanych technik kulinarnych. Najzdrowsze i najwartościowsze zupy gotuje się również krótko. Zapomnij o tłustych i niezdrowych wywarach z kości, które niepotrzebnie wydłużają czas gotowania. Postaw na lekkie wywary warzywne.

9. Urozmaicanie diety

Zupę możesz przygotować na bazie każdego warzywa (dyniowa, porowa, barszcz, fasolowa, cebulowa, z bobu), wielu ziół (szczawiowa, rukolowa), a nawet przypraw (kminkowa). Możesz użyć też wywarów z mięsa, ryb lub owoców morza. Jeżeli nie masz pomysłu na to, jak wprowadzić jakiś składnik do diety, ugotuj z niego zupę . Jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem, a mimo to chcesz wprowadzić go do diety, bo wiesz, że jest zdrowy - dodaj niewielką ilość do zupy tak, by inne dodatki zdominowały jego skład. Łącz wiele składników w jednej zupie.

10. Bogactwo smaku

Istnieje nieskończona ilość przepisów a zupy - to niewyczerpane bogactwo rozmaitych smaków. Od tradycyjnych, teraz często przygotowanych w nowoczesny bardziej dietetyczny sposób, po nowatorskie, zaskakujące oryginalnymi połączeniami smaków, poprzez inspirowane kuchniami różnych stron świata. To bogactwo, z którego warto korzystać!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy