Reklama

Reklama

Philips 5400 LatteGo: mleczna kawa jak od baristy

Mleczna kawa pełni nie tylko rolę napoju, który ma nas z rana pobudzić, ale również stanowi lekki deser, a dla niektórych nawet substytut śniadania. Jednak uzyskanie cappuccino, latte czy flat white jak z kawiarni od profesjonalnego baristy nie jest łatwe w domowych warunkach. Ale nie jest również niemożliwe – wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni ekspres.

Domowy ekspres do kawy daje niesamowitą wygodę: wystarczy pójść do kuchni, wybrać ulubioną kawę i po chwili rozsiąść się w wygodnym fotelu, by rozkoszować się niezwykłym aromatem świeżo zmielonych ziaren i aksamitną mleczną pianką. Nie musimy iść do kawiarni, wydawać kilkanaście złotych na latte czy cappuccino, pić je w tłoku, samochodzie czy w biegu do pracy. Prawdopodobnie teraz wiele osób zastanawia się nie nad tym, czy warto kupić automatyczny ekspres, bo ta decyzja już zapadła. Pytanie raczej brzmi: jakie urządzenie sprawdzi się najlepiej dla miłośników mlecznych kaw? Przyjrzyjmy się zatem modelowi Philips 5400 LatteGo, który ma wyróżniać się idealnie aksamitną mleczną pianą przy minimum pracy ze strony użytkownika.

Reklama

System spieniania mleka

Dla kawosza uwielbiającego smak mlecznych napojów kawowych ten element będzie jednym z najważniejszych w ekspresie. Problem wielu dostępnych na rynku urządzeń polega na tym, że system spieniania mleka jest trudny do umycia, a jak wiadomo, mleko się szybko psuje, więc niewystarczająca dbałość o higienę może się skończyć problemami zdrowotnymi. Większość systemów spieniania mleka opiera się na zbiornikach i przewodach, czasami rurkę wsadza się bezpośrednio do kartonu z mlekiem. Nie ma możliwości dokładnego umycia jej wewnątrz, jedyne, co możemy zrobić, to przepłukać ją wodą po użyciu, a to nie wystarczy do usunięcia tłuszczu. Równie trudne jest dokładne umycie dyszy spieniającej. Do wyczyszczenia tych elementów każdorazowo powinniśmy używać specjalnie przeznaczonych do tego środków.

Rozwiązanie tego problemu proponuje Philips, który opracował system spieniania mleka LatteGo oparty na jedynie dwóch częściach, bez kłopotliwych w utrzymaniu rurek. System składa się z pojemnika na mleko i szerokiej dyszy, którą z łatwością umyjemy w środku. Zajmie nam to zaledwie 15 sekund. LatteGo można również myć w zmywarce.

Jeśli nie zużyjemy całego mleka wlanego do pojemnika LatteGo, możemy zamknąć go przy pomocy specjalnej pokrywki i wstawić do lodówki. Równie ważnym wyróżnikiem jest fakt, że przygotowuje niezwykle aksamitną mleczną piankę.

Intuicyjny wyświetlacz

Ekspres 5400 LatteGo posiada intuicyjny panel sterowania z kolorowym wyświetlaczem, który pozwala jednym przyciśnięciem zrobić ulubioną kawę. W dodatku umożliwia łatwą personalizację. Sami możemy zapisać preferencje dotyczące poziomu mocy, ilości kawy i mleka oraz ustawienie temperatury pod jednym z czterech profili użytkownika, by w przyszłości, bez ponownego wybierania ustawień, zrobić ulubioną kawę. A dzięki podpisanym ikonom w czytelny sposób oddającym poszczególne kawy, z pewnością się nie pomylimy cappuccino z latte a espresso ze zwykłą czarną kawą.

Szeroki wybór kaw

Ekspres Philips 5400 LatteGo umożliwia wykonanie aż 12 różnych kaw, wśród nich znajdziemy nie tylko standardowe espresso czy cappuccino, ale także flat white, espresso lungo, ristretto czy café crema. Dodatkowo możemy uzyskać spienione mleko bez kawy czy samą gorącą wodę.

Ekspres wykona również dwie czarne kawy jednocześnie (wystarczy dwukrotnie dotknąć ikonę wybranej kawy), dzięki czemu nie musimy przy nim stać, by podmienić filiżankę. Dzięki funkcji extra shot możemy dodać porcję ristretto do wybranej kawy, by napój był mocniejszy, a jednocześnie pozbawiony posmaku goryczki.

Wyjątkowy smak kawy

Warto na koniec dodać, że ekspres Philipsa do robienia mlecznych kaw wyposażony jest w ceramiczny młynek z 12-stopniową regulacją mielenia ziaren. Zapewnia on równomierne mielenie i trwałość urządzenia przez długie lata. Dzięki regulacji grubości mielenia możemy dopasować moc i aromat do własnych preferencji (im drobniej zmielone ziarna, tym mocniejsza kawa).

Dodatkowo ekspres zapewnia równowagę pomiędzy temperaturą parzenia a ekstrakcją aromatu. Temperatura wody jest utrzymana w przedziale pomiędzy 90 a 98°C, dzięki czemu kawa ma pożądany aromat i cremę. Urządzenie wyposażone jest również w filtr wody AqyaClean, dzięki czemu unikniemy zakamienienia, który skraca żywotność ekspresu, regularnie wymieniając filtr, możemy wykonać aż 5 tys. filiżanek kawy bez konieczności odkamieniania. A brak kamienia w wodzie pozytywnie wpływa na smak napoju.

Artykuł sponsorowany


materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy